web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kasvojen säilyttäminen neuvotteluissa

 

 

Neuvottelija haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Hän haluaa saada arvostusta ja näyttäytyä itselleen ja muille osaavana toimijana. Jokainen haluaa säilyttää kasvonsa.

 

Kasvojen säilyttäminen nousee arvoon arvaamattomaan monissa tilanteissa. Kun neuvottelija on kertonut tiukkoja periaatteita ja kannanottoja julkisuuteen, hänen voi olla vaikea tehdä niistä myönnytyksiä kasvojaan menettämättä. Siltä ainakin hänestä itsestään voi tuntua. Sama tilanne on silloin, kun neuvottelijan taustajoukot (päättäjät) ovat asettaneet ylimitoitettuja tavoitteita, joiden saavuttaminen tiedetään  puolueettomasti arvioiden mahdottomaksi ja joissa onnistuminen sälytetään neuvottelijan harteille.

 

Neuvottelijalla ja hänen taustajoukoillaan on keinoja välttää tällaisia kiusallisia tilanteita. Julkisuuteen ei kerrota ehdottomia kantoja neuvottelukysymyksiin. Vastaavasti neuvottelija voi esitellä johonkin neuvottelukysymykseen pari kolme vaihtoehtoista ratkaisumallia ja pyytää niihin toiselta osapuolelta kantaa tai mahdollisia parannusehdotuksia. Neuvottelijan kannattaa pyytää aina tarvittaessa taukoja, joiden aikana voi punnita asioita ja olla tarvittaessa yhteydessä esimerkiksi omiin päättäjiin.

 

Jumiutumassa olevassa ”juupas – eipäs” -tilanteessa ratkaisu voi löytyä ulkopuolisen välittäjän tai vastaavan avulla.

 

Ehdollisten tarjousten tekeminen suojelee molempia osapuolia kasvojen menettelemisestä. ”Jos suostutte laskemaan hintaa…, me olemme valmiit joustamaan esittämissänne toimitusaikataulussa.”

 

Kannattaa muistaa, että kasvojen säilyttäminen on tärkeää kaikissa tilanteissa, koska kasvojen menettäminen neuvotteluissa vaikuttaa kielteisesti myös jatkossa ja heikentää osapuolten välistä luottamusta. Nöyryytetty osapuoli janoaa helposti kostoa tavalla tai toisella.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »