web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Palkka ja muut edut työpaikkaa haettaessa

Monissa työpaikkailmoituksissa hakijoiden toivotaan esittävän palkkatoivomuksensa. Kuitenkin hakijan kannattaa valmistautua haastatteluihin miettimällä palkan ohella muita hänelle tärkeitä asioita.
 
Jos hakija ei ole miettinyt etukäteen työsuhteen mahdollisia ehtoja, keskustelu rajoittuu helposti palkkaukseen. Hakija voi pitää ikään kuin annettuina ehtoina muita asioita kuten työajan joustomahdollisuuksia, ensimmäisen loman pituutta, ammatillisia kehittymismahdollisuuksia jne.
 
Onnistuakseen mahdollisimman hyvin hakijan kannattaa ottaa esimerkiksi oman ammattiliiton kautta selvää kyseisten tehtävien palkkatasosta. Hän voi luetteloida itselleen tärkeät asiat mahdollisessa uudessa työssä ja sen jälkeen panna nuo asiat tärkeysjärjestykseen. Tämä voi tapahtua vaikka antamalla asioille painoarvot siten, että niiden yhteenlaskettu summa on 100. Siten palkkauksen painoarvo voi olla esimerkiksi 70, työaikajoustot 10, kehittymismahdollisuudet 10 jne.
 
Neuvottelua varten hakija miettii erilaisia paketteja, joissa hän ottaa huomioon erilaiset palkkavaihtoehdot (esimerkiksi 4 900, 5 300 ja 5 600 euroa kuussa) ja muut tärkeänä pitämänsä asiat (palkkauksen tarkistamisperiaatteet, työaikajoustot, vuosiloma, lomaraha, työhön kuuluva matkustaminen, muuttoavustus jne). Tällä tavalla hän varautuu keskustelemaan ja vastaamaan työnantajan tarjouksiin (paketteihin).
 
Edellä sanottu koskee luonnollisesti tavallisesti asiantuntija tai esimiestehtäviä taikka erikoisosaamista vaativia tehtäviä, joihin on vaikea saada henkilökuntaa. Tehtävissä, joita koskee työehtosopimus ja joihin on suhteellisen helppo saada henkilökuntaa, työnantaja helposti pidättäytyy työehtosopimuksen mukaisissa ehdoissa varsinkin silloin, kun työhakijakin pitää asiaa itsestään selvyytenä. Kaikissa tapauksissa työnantajan edustajat ottavat luonnollisesti huo-mioon yhteisön palkkapolitiikan ja -järjestelmän asettamat vaatimukset.
---------------
 
Eräs tuttuni kertoi kahdesta haastattelusta, joihin ei ollut valmistautunut riittävästi. Haastattelussa oli keskitytty lähinnä palkkaukseen. Kun hän myöhemmin valmistautui huolella, hän sai neuvoteltua itselleen seuraavaksi kesäksi kuukauden vuosiloman, vaikka aloitti uuden työn vasta syksyllä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »