web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kiista puoliksi neuvotteluissa – tasapuolinen ratkaisuko?

 

Neuvotteluissa päädytään usein kompromisseihin siten, että ”pannaan kirkko keskelle kylää”. Näennäisesti osapuolet puolittavat eron, joka on heidän siihen mennessä tekemiensä myönnytysten jälkeen esteenä sopimiselle. Onko ratkaisu reilu kummankin osapuolen kannalta?

Asiaa voi havainnollistaa esimerkillä. Olet myymässä asuntoa ja pyydät siitä 450 000 euroa. Haluat saada asunnon myydyksi mahdollisimman nopeasti, koska olet ostanut asunnon toiselta paikkakunnalta ja muutto on kohta edessä. Hinta ei ole kohtuuton, kun otetaan yleinen hintataso ja hintaa korottavat kalliit sisutusratkaisut.

Asunnosta kiinnostuneita on ensimmäisellä näyttökerralla vain yksi. Ostajaehdokas tarjoaa asunnosta 412 000 euroa eli 38 000 euroa vähemmän. Hän vetoaa siihen, ettei hän anna arvoa kalliille sisustusratkaisuille ilmoittamallasi tavalla ja että hänen rahoitusmahdollisuutensa on rajalliset.

Kyselet ostajaehdokkaan asuntoa ja asuinympäristöä koskevista tarpeista ja muista intresseistä. Hänellä ei näytä olevan kiire tehdä kauppoja ja hän katselee ja vertailee monia mahdollisia asuntoja.

Olet valmis tinkimään avaustarjouksestasi 7 000 euroa ja vetoat asioihin, joita ostajaehdokas on pitänyt tärkeinä. Ostajaehdokas nostaa tarjoustaan 5 000 eurolla ja pyytää sinua tulemaan vielä vastaan merkittävästi vastaan. Lupaat miettiä asiaa. Sovitte, että palaat asiaan seuraavana päivänä.

Ilmoitat ostajaehdokkaalle, että myyt asunnon 434 300 eurolla, jos teette kaupat saman tien. Ostajaehdokas kiittää vastaantulosta, mutta samalla pahoittelee, ettei pysty tarjoamaan kuin

419 000 euroa. Hän kertoo, ettei mitenkään saa järjestetyksi rahoitustakaan pyytämällesi summalle. Kumpikaan ei enää ole valmis tinkimään. Ostajaehdokas kuitenkin ehdottaa, että puolittaisitte lopullisten tarjousten välisen eron 15 300 euroa, jolloin myyntihinta olisi 426 650 euroa. Onko ratkaisu reilu kummankin kannalta?

Alkuperäisten tarjousten välinen ero oli 38 000 euroa. Tulit myyjänä vastaan omilla myönnytyksilläsi 15 700 euroa. Ostajaehdokas puolestaan korotti tarjoustaan 7 000 euroa ennen kompromissiratkaisun ehdottamista. Myyjänä tulit siten tehneesi yli kaksi kertaa suuremmat myönnytykset kuin ostajaehdokas. Nimellisesti reiluksi sanottu ehdotus ei sitä ollut omalta kannaltasi. Ratkaisusi riippuisi muun muassa seuraavista asioista:

- uskotko saavasi vielä uusia tarjouksia

- mikä on uusien tarjousten taso

- miten nopeasti kuvittelet saavasi kaupan aikaan

- miten kauan voit odottaa, ennen kuin myyt asunnon

- mitä muita vaihtoehtoja on käytössäsi, esimerkiksi asunnon vuokraaminen

Edellä kerrottu esimerkki kertoo siitä, että neuvottelijan kannattaa selvittää ennen kompromissiesityksen tekemistä tai siihen vastaamista, millä tavalla se kohtelee kumpaakin osapuolta. Näennäisesti reilulta vaikuttavat asiat voivat olla ihan muuta.

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »