web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kiista puoliksi neuvotteluissa – tasapuolinen ratkaisuko?

 

Neuvotteluissa päädytään usein kompromisseihin siten, että ”pannaan kirkko keskelle kylää”. Näennäisesti osapuolet puolittavat eron, joka on heidän siihen mennessä tekemiensä myönnytysten jälkeen esteenä sopimiselle. Onko ratkaisu reilu kummankin osapuolen kannalta?

Asiaa voi havainnollistaa esimerkillä. Olet myymässä asuntoa ja pyydät siitä 450 000 euroa. Haluat saada asunnon myydyksi mahdollisimman nopeasti, koska olet ostanut asunnon toiselta paikkakunnalta ja muutto on kohta edessä. Hinta ei ole kohtuuton, kun otetaan yleinen hintataso ja hintaa korottavat kalliit sisutusratkaisut.

Asunnosta kiinnostuneita on ensimmäisellä näyttökerralla vain yksi. Ostajaehdokas tarjoaa asunnosta 412 000 euroa eli 38 000 euroa vähemmän. Hän vetoaa siihen, ettei hän anna arvoa kalliille sisustusratkaisuille ilmoittamallasi tavalla ja että hänen rahoitusmahdollisuutensa on rajalliset.

Kyselet ostajaehdokkaan asuntoa ja asuinympäristöä koskevista tarpeista ja muista intresseistä. Hänellä ei näytä olevan kiire tehdä kauppoja ja hän katselee ja vertailee monia mahdollisia asuntoja.

Olet valmis tinkimään avaustarjouksestasi 7 000 euroa ja vetoat asioihin, joita ostajaehdokas on pitänyt tärkeinä. Ostajaehdokas nostaa tarjoustaan 5 000 eurolla ja pyytää sinua tulemaan vielä vastaan merkittävästi vastaan. Lupaat miettiä asiaa. Sovitte, että palaat asiaan seuraavana päivänä.

Ilmoitat ostajaehdokkaalle, että myyt asunnon 434 300 eurolla, jos teette kaupat saman tien. Ostajaehdokas kiittää vastaantulosta, mutta samalla pahoittelee, ettei pysty tarjoamaan kuin

419 000 euroa. Hän kertoo, ettei mitenkään saa järjestetyksi rahoitustakaan pyytämällesi summalle. Kumpikaan ei enää ole valmis tinkimään. Ostajaehdokas kuitenkin ehdottaa, että puolittaisitte lopullisten tarjousten välisen eron 15 300 euroa, jolloin myyntihinta olisi 426 650 euroa. Onko ratkaisu reilu kummankin kannalta?

Alkuperäisten tarjousten välinen ero oli 38 000 euroa. Tulit myyjänä vastaan omilla myönnytyksilläsi 15 700 euroa. Ostajaehdokas puolestaan korotti tarjoustaan 7 000 euroa ennen kompromissiratkaisun ehdottamista. Myyjänä tulit siten tehneesi yli kaksi kertaa suuremmat myönnytykset kuin ostajaehdokas. Nimellisesti reiluksi sanottu ehdotus ei sitä ollut omalta kannaltasi. Ratkaisusi riippuisi muun muassa seuraavista asioista:

- uskotko saavasi vielä uusia tarjouksia

- mikä on uusien tarjousten taso

- miten nopeasti kuvittelet saavasi kaupan aikaan

- miten kauan voit odottaa, ennen kuin myyt asunnon

- mitä muita vaihtoehtoja on käytössäsi, esimerkiksi asunnon vuokraaminen

Edellä kerrottu esimerkki kertoo siitä, että neuvottelijan kannattaa selvittää ennen kompromissiesityksen tekemistä tai siihen vastaamista, millä tavalla se kohtelee kumpaakin osapuolta. Näennäisesti reilulta vaikuttavat asiat voivat olla ihan muuta.

 

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »