web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Neuvottelija yksin - toisella puolella kaksi tai useampi neuvottelijaa

 

Neuvotteluissa ei ole samantekevää, onko toisella osapuolella yksi tai useampia neuvottelijoita. Leigh Thompsonin mukaan yksin neuvotteleva esittää jopa kolmanneksen pienempiä vaatimuksia kuin mitä neuvotteluryhmä tekee. Miten voit toimia, jos olet yksin neuvottelemassa ryhmän kanssa?

Neuvotteluryhmässä on sovittu etukäteen työnjaosta ja rooleista. Ryhmässä on voitu ottaa huomioon neuvottelijoiden erilaiset vahvuudet. Joku on esimerkiksi muita parempi asiantuntija neuvottelun kohteena olevissa asioissa ja jonkun toisen vahvuutena ovat erinomaiset vuorovaikutustaidot. Yksin neuvotteleva taas joutuu pärjäämään omillaan.

Yksin neuvottelija joutuu keskittymään neuvotteluprosessiin kaikkine yksityiskohtineen, kun taas neuvotteluryhmässä joku keskittyy prosessin johtamiseen, joku on tarkkailijan tehtävissä jne.

Neuvottelijan kannattaa kaikissa tapauksissa pyrkiä selvittämään etukäteen toisen osapuolen tilanne eli se, monta neuvottelijaa sillä on neuvotteluissa, ellei jo kokemuksesta tiedä asiaa. Aina tasapaino ei ole mahdollista. Esimerkiksi työpaikkahaastattelussa työnantajapuolella voi olla useita haastattelijoita. Haastateltavalla ei ole mahdollisuutta ottaa kaveria mukaan. Hän voi kuitenkin kuvitella mielessään, että hänellä on kokenut ja osaava tuttu mukanaan neuvottelussa (the phantom team member)!

Moni yksin neuvotteleva käyttää rajatut valtuudet

 -taktiikkaa. Esimerkiksi automyyjä kertoo autoa ostamassa olevalle avioparille, että hänen pitää kysyä asiakkaan viimeisestä tarjouksesta (alennuksesta) esimieheltään, myyntipäälliköltä. Tavallisesti myyjä ilmoittaa, ettei asiakkaan pyytämän suuruinen alennus ole mahdollista. Samalla myyjä voi jättää jonkin verran liikkumavaraa, jotta ei menetä kauppaa.

Edellä kuvatussa tilanteessa yksin ostajana oleva voi todeta, ettei hänen puolisonsa voi mitenkään hyväksyä esitetyn suuruista hintaa. Tällä tavalla hän yrittää saada myyjän suostumaan tarjoukseen.

Neuvotteluihin valmistautumisessa onkin tärkeää varautua erilaisiin tilanteisiin. Mitä paremmin neuvottelija on valmistautunut, mitä paremmin hän osaa käsitellä yllättäviäkin tilanteita.

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »