web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Esimies haluaa neuvotella nopealla aikataululla

 

Kunnollinen neuvotteluihin valmistautuminen edellyttää riittävää aikaa ja luonnollisesti ajan hyödyntämistä tehokkaasti valmistautumiseen. Turhaan ei ole sanottu, että valmistautumisen laiminlyöminen tarkoittaa valmistautumista epäonnistumiseen neuvotteluissa. Joskus neuvotteluosapuoli yrittää hyödyntää tilannetta siten, että pyrkii nopeisiin ratkaisuihin. Kysymys on silloin taktiikasta.

Miten toimisit seuraavassa tilanteessa? Esimiehesi haluaa neuvotella työsopimuksesi muutoksesta siten, että työskentelisit kaksi päivää viikosta toisella paikkakunnalla. Esimies perustelee ratkaisua toimintaa sillä, että tuolla paikkakunnalla tarvitaan kipeästi lisää työvoimaa.

Toimintavaihtoehtojasi:

1 Menet neuvotteluun luottavaisena siihen, että toimit neuvottelussa tilanteen vaatimalla tavalla. Odotat esimiehen tarjousta, johon sitten vastaat.

2 Luotat neuvottelukokemukseesi. Aikataulu ei ole ollut ennenkään ongelma. Sinullahan on vuosien kokemus erilaisista neuvotteluista. Kyllä tällä aikataulullakin neuvottelusta selvitään rutiinilla.

3 Menet neuvotteluun ajatuksella, että kuuntelet työnantajan näkemykset asiat. Kyselet mahdollisimman paljon ja tarkistat asioita. Et ota vielä kantaa ehdotuksiin etkä tee varsinaisia vastatarjouksia. Ehdotat, että sovitte uuden neuvotteluajan, jotta ehdit kunnolla perehtyä asiaan.

Kommentteja vaihtoehtoihin:

1 Jos olet aikaisemminkin tottunut menemään neuvottelemaan lyhyellä varoitusajalla, sama toistuu helposti yhä uudelleen ja uudelleen. Näin siitä riippumatta, että toinen osapuoli olisi valmis pyynnöstä siirtämään neuvottelua.

2 Tiedostamattasi rajoitat valmistautumisaikaa neuvotteluihin. Luotat liikaa kokemukseesi. Näin tapahtuu varsinkin silloin, jos olet tottunut keskittymään neuvotteluissa omiin intresseihin ja tavoitteisiin.

3 Tarkoituksenmukaisin vaihtoehto, jotta voit mahdollisimman hyvin selvitellä kummankin osapuolen intressit, tavoitteet ja mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot. Harvoin jokin asia on hoidettava tulipalokiireellä.

Neuvottelijan kannattaa muistaa seuraava: sillä osapuolella, jolla on enemmän saavutettavaa tai menetettävää, on yleensä vähemmän neuvotteluvoimaa. Näin on esimerkiksi silloin, kun esimies haluaa ehdottomasti pitää sinut yrityksen palveluksessa. Aikapaineessa kokematon neuvottelija suostuu helposti lisämyönnytyksiin ja tekee hätäisiä päätöksiä.

 

Mitä paremmin valmistaudut neuvotteluun – selvität intressit, tavoitteet, vaihtoehdot ja kummankin osapuolen sopimuksen parhaan vaihtoehdot, sitä paremmat mahdollisuudet on päätyä molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »