web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Yksi kurpitsa, kolme ottajaa - mikä ratkaisuksi?

Kuvittele tilannetta, että kurpitsan siemenistä on onnistuttu kasvattamaan vain yksi kurpitsa. Kolme sisarusta haluaa kukin saada tuon ainoan kurpitsan itselleen. Miten he voivat onnistua siinä siten, että kaikki voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen?

 

Helposti tulee mieleen kurpitsan jako kolmeen osaan, jolloin kukin sisaruksista saisi tasan kolmasosan kurpitsasta. Paloittelu kolmeen yhtä suureen osaa ei sekään ole helppoa. Joku voi pitää jakoa reiluna, jos kaikki saavat jokseenkin samansuuruisen osan. Yksi mahdollisuus olisi arvonta, jolloin voittaja saisi kurpitsan kahden muun jäädessä ilman.

 

Mainittuja menettelyjä parempi ratkaisun avain voi löytyä siitä, että kukin sisar vastaa kysymykseen, MIKSI hän haluaa kurpitsan itselleen. Tällä kysymyksellä pureudutaan jokaisen tarpeisiin ja muihin intresseihin. Sen sijaan tavoite eli halu saada kurpitsa itselleen vastaa kysymykseen MITÄ. Se ei tarjoa kovinkaan luovia ratkaisumahdollisuuksia ongelmalliseksi muodostuneeseen asiaan.

 

Selvittämällä kunkin intressit sisarukset saattavat havaita, että erilaiset intressit tarjoavatkin kaikkia hyödyttävän ratkaisun. Yksi haluaa itselleen pelkästään kuoret halloween lyhtyä varten, toinen haluaa varsinaisen hedelmäosan tehdäkseen kurpitsahilloa ja kolmas siemenet istuttaakseen ne maahan saadakseen lisää kurpitsoja.

 

Tämä esimerkki kuvaa neuvottelutilannetta. Selvittämällä tavoitteiden ja vaatimusten taustalla olevia huolenaiheita, pelkoja, tarpeita ja muita intressejä (MIKSI) neuvottelijat pääsevät kehittelemään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka ottavat mahdollisimman hyvin kunkin osapuolen intressejä. Sen sijaan keskittyminen vain tavoitteisiin johtaa helposti umpikujaan.
 

Lisää:

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »