web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Yksi kurpitsa, kolme ottajaa - mikä ratkaisuksi?

Kuvittele tilannetta, että kurpitsan siemenistä on onnistuttu kasvattamaan vain yksi kurpitsa. Kolme sisarusta haluaa kukin saada tuon ainoan kurpitsan itselleen. Miten he voivat onnistua siinä siten, että kaikki voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen?

 

Helposti tulee mieleen kurpitsan jako kolmeen osaan, jolloin kukin sisaruksista saisi tasan kolmasosan kurpitsasta. Paloittelu kolmeen yhtä suureen osaa ei sekään ole helppoa. Joku voi pitää jakoa reiluna, jos kaikki saavat jokseenkin samansuuruisen osan. Yksi mahdollisuus olisi arvonta, jolloin voittaja saisi kurpitsan kahden muun jäädessä ilman.

 

Mainittuja menettelyjä parempi ratkaisun avain voi löytyä siitä, että kukin sisar vastaa kysymykseen, MIKSI hän haluaa kurpitsan itselleen. Tällä kysymyksellä pureudutaan jokaisen tarpeisiin ja muihin intresseihin. Sen sijaan tavoite eli halu saada kurpitsa itselleen vastaa kysymykseen MITÄ. Se ei tarjoa kovinkaan luovia ratkaisumahdollisuuksia ongelmalliseksi muodostuneeseen asiaan.

 

Selvittämällä kunkin intressit sisarukset saattavat havaita, että erilaiset intressit tarjoavatkin kaikkia hyödyttävän ratkaisun. Yksi haluaa itselleen pelkästään kuoret halloween lyhtyä varten, toinen haluaa varsinaisen hedelmäosan tehdäkseen kurpitsahilloa ja kolmas siemenet istuttaakseen ne maahan saadakseen lisää kurpitsoja.

 

Tämä esimerkki kuvaa neuvottelutilannetta. Selvittämällä tavoitteiden ja vaatimusten taustalla olevia huolenaiheita, pelkoja, tarpeita ja muita intressejä (MIKSI) neuvottelijat pääsevät kehittelemään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka ottavat mahdollisimman hyvin kunkin osapuolen intressejä. Sen sijaan keskittyminen vain tavoitteisiin johtaa helposti umpikujaan.
 

Lisää:

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »