web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Luottamus neuvotteluissa

Luottamus on toimivien ihmissuhteiden ja neuvotteluissa onnistumisen perusta. Luottamusta tarvitaan erityisesti oman neuvotteluryhmän jäsenten, oman taustaryhmän ja toisen osapuolen neuvottelijoiden kesken. Kun toisen osapuolen neuvottelija sanoo hyväksyvänsä ehdotuksemme, uskomme hänen pitävän suullisen lupauksensa silloin, kun luotamme häneen.

 Kun ihmiset luottavat itseensä ja toisiinsa, he uskaltavat toimia omana itsenään. He tiedostavat oman epätäydellisyytensä ja haavoittuvuutensa. He uskaltavat kohdata konflikteja mahdollisuuksina ratkaista asioita. Samalla he sitoutuvat tekemiinsä päätöksiin. He pitävät itseään vastuullisina siitä, että panevat tekemänsä sopimukset asianmukaisesti täytäntöön.

Amy Cuddyn mukaan ihmiset arvioivat uuden ihmisen tavatessaan ensin tämän luotettavuutta ja vasta sen jälkeen pätevyyttä. Neuvottelijoiden kannattaa ottaa tämä vakavasti huomioon.

 Kannattaa muistaa, että neuvottelijoita kohtaan osoitettava luottamus välittyy neuvottelijan edustaman yhteisön hyväksi. Vastaavasti esimerkiksi yritystä kohtaan tunnettu luottamuksen puute heijastuu siellä työskenteleviin, vaikka neuvottelijoiden oma toiminta ei siihen antaisi aihetta.

 Luottamus on luonteeltaan neutraalia. Luottamussuhteen vallitessa ihminen voi tehdä sekä myönteisiä että kielteisiä asioita.

 Luottamusta on kahdenlaista: huolehtivaa luottamusta ja säännöistä kiinni pitävää luottamusta. Huolehtiva luottamus tarkoittaa sitä, että neuvottelija voi luottaa toisen henkilön huolehtivan eduistaan myös silloin, kun hän ei itse havaitse esimerkiksi syntymässä olevaa kömmähdystä. Säännöistä kiinni pitävä luottamus on sitä, että neuvottelija voi luottaa toisen henkilön toimivan ennakolta aavistettavalla tavalla.

 Luottamusta arvioidaan varsinkin seuraavilla kriteereillä: kyvykkyys, hyväntahtoisuus ja identiteetti. Asiaan liittyy myös ilmiö nimeltään ”nopea luottamus”. Näistä asioista samoin kuin neuvottelijan käytössä olevista keinoista lisätä luottamusta kerrotaan verkkokurssilla:

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »