web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Neuvottelijan kannattaa kysyä myös neuvoa

Neuvottelu-sana sisältää kaksi sanaa neuvo ja ottelu. Mielenkiintoista. Miten neuvojen pyytäminen liittyy neuvotteluun?

Varsinkin kokenut neuvottelija saattaa helposti ajatella, että neuvon pyytäminen osoittaa omaa heikkoutta, kokemattomuutta tai muuta kielteiseksi käsitettävää asiaa. Siksi on varminta näytellä osaavaa ja pidättäytyä pyytämästä neuvoa. Asia on kuitenkin päinvastoin. Tutkimusten mukaan neuvoa pyytävät arvioidaan pätevimmiksi kuin ne, jotka eivät sitä pyydä.

Neuvon kysyminen on käytännöllinen ja tehokas tapa vaikuttaa toisiin ihmisiin. Se merkitsee oman haavoittuvuuden paljastamista eli sitä, ettei kysyjä itse tiedä läheskään kaikkea jostakin asiasta. Pyytämällä neuvoa neuvottelija myöntää, että toisella saattaa olla itseä parempaa tietoa asiasta.

Neuvoja kannattaa pyytää sekä neuvotteluihin valmistautumisessa, neuvottelujen aikana, sopimusta täytäntöön pantaessa sekä neuvotteluja arvioitaessa. Siis kaikissa neuvottelujen vaiheissa.

Neuvojen pyytäminen merkitsee sitä, että pyytäjä tunnustelee toisen suhtautumista asiaan odottamatta välttämättä varmaa mielipidettä taikka tarkkaa kannanottoa. Siten neuvoa on syytä kysyä yhtä hyvin kokeneilta kuin kokemattomilta ihmisistä. Viimeksi mainitut voivat tuoda keskusteluun uusia ja aikaisemmasta poikkeavia näkökulmia.

Neuvoa kysymällä neuvottelija lujittaa henkilösuhdetta. Hän auttaa kumppania osoittamaan asiantuntemustaan.  Tämä tarjoaa tilaisuuden aikaisempaa parempaan yhteistyöhön.

Neuvottelija voi pyytää monin tavoin. Yksi keino on kysyä toiselta neuvoa esimerkiksi siihen, millä kysyjä voisi perustella omalle taustaryhmälleen toisen erinomaisena pitämää sopimusehdotusta. ”Ymmärrän hyvin, että näet ehdotuksesi ratkaisuna ongelmaan. En itse kuitenkaan keksi, miten voisin vakuuttaa omat päättäjämme siitä, että ehdotus ottaa kohtuullisesti myös meidän näkökohtamme ja etumme huomioon. Kertoisitko, miten sinä minun tilallani myisit asian päättäjillemme?”   

Neuvoa pyytävä neuvottelija pääsee katsomaan asioita toisesta näkökulmasta ja oppimaan uutta. Sen vuoksi neuvoja kannattaa pyytää usein ja eri ihmisiltä.

Lisää tietoa saat verkkokurssillani:

ja valmennuksissani

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »