web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Neuvottelijan kannattaa kysyä myös neuvoa

Neuvottelu-sana sisältää kaksi sanaa neuvo ja ottelu. Mielenkiintoista. Miten neuvojen pyytäminen liittyy neuvotteluun?

Varsinkin kokenut neuvottelija saattaa helposti ajatella, että neuvon pyytäminen osoittaa omaa heikkoutta, kokemattomuutta tai muuta kielteiseksi käsitettävää asiaa. Siksi on varminta näytellä osaavaa ja pidättäytyä pyytämästä neuvoa. Asia on kuitenkin päinvastoin. Tutkimusten mukaan neuvoa pyytävät arvioidaan pätevimmiksi kuin ne, jotka eivät sitä pyydä.

Neuvon kysyminen on käytännöllinen ja tehokas tapa vaikuttaa toisiin ihmisiin. Se merkitsee oman haavoittuvuuden paljastamista eli sitä, ettei kysyjä itse tiedä läheskään kaikkea jostakin asiasta. Pyytämällä neuvoa neuvottelija myöntää, että toisella saattaa olla itseä parempaa tietoa asiasta.

Neuvoja kannattaa pyytää sekä neuvotteluihin valmistautumisessa, neuvottelujen aikana, sopimusta täytäntöön pantaessa sekä neuvotteluja arvioitaessa. Siis kaikissa neuvottelujen vaiheissa.

Neuvojen pyytäminen merkitsee sitä, että pyytäjä tunnustelee toisen suhtautumista asiaan odottamatta välttämättä varmaa mielipidettä taikka tarkkaa kannanottoa. Siten neuvoa on syytä kysyä yhtä hyvin kokeneilta kuin kokemattomilta ihmisistä. Viimeksi mainitut voivat tuoda keskusteluun uusia ja aikaisemmasta poikkeavia näkökulmia.

Neuvoa kysymällä neuvottelija lujittaa henkilösuhdetta. Hän auttaa kumppania osoittamaan asiantuntemustaan.  Tämä tarjoaa tilaisuuden aikaisempaa parempaan yhteistyöhön.

Neuvottelija voi pyytää monin tavoin. Yksi keino on kysyä toiselta neuvoa esimerkiksi siihen, millä kysyjä voisi perustella omalle taustaryhmälleen toisen erinomaisena pitämää sopimusehdotusta. ”Ymmärrän hyvin, että näet ehdotuksesi ratkaisuna ongelmaan. En itse kuitenkaan keksi, miten voisin vakuuttaa omat päättäjämme siitä, että ehdotus ottaa kohtuullisesti myös meidän näkökohtamme ja etumme huomioon. Kertoisitko, miten sinä minun tilallani myisit asian päättäjillemme?”   

Neuvoa pyytävä neuvottelija pääsee katsomaan asioita toisesta näkökulmasta ja oppimaan uutta. Sen vuoksi neuvoja kannattaa pyytää usein ja eri ihmisiltä.

Lisää tietoa saat verkkokurssillani:

ja valmennuksissani

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »