web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Valmistaudu neuvotteluun: selvitä Sopimuksen Paras Vaihtoehto (SPV)

 

 

Neuvottelujen tarkoituksena on saada aikaan sopimus. Sei ei aina ole mahdollista. Tällaista tilannetta varten neuvottelijan kannattaa selvittää mahdollisimman tarkoin Sopimuksen Paras Vaihtoehto (SPV, englanniksi BATNA, jota hän käyttää silloin, kun neuvottelemalla ei saada aikaan hyväksyttävää sopimusta.

Neuvotteluissa sillä osapuolella, jolla on käytettävissään toista enemmän sopimuksen korvaavia vaihtoehtoja, on yleensä enemmän neuvotteluvoimaa.

SPV on kokonaisarvioon perustuva suunnitelma siitä, miten toimitaan, jos sopimustie ei tuota tulosta. Se ei siis ole itsessään sopimus vaan vaihtoehto sopimiselle. Se antaa itsevarmuutta neuvottelijoille ja varmistaa, ettei neuvottelija hyväksy sopimustarjousta, joka on huonompi kuin oma SPV tai vastaavasti hylkää tarjousta, joka on parempi kuin oma SPV.

Esimerkki. Työnhakija on esittänyt 4 000 euron palkkatoivomuksen. Hän saa nykyisessä työssään 3 450 euroa ja lounasedun. Uuden mahdollisen työnantajan viimeinen tarjous: 3 600 euroa, ei lounasetua.

Hakijan mahdollisia vaihtoehtoja sopimukselle: hän jää nykyiseen työpaikkaansa, hän jatkaa hakemista muualle tai ryhtyy jatko-opiskelijaksi. Siinä tapauksessa, että hakija on työtön, tilanne on erilainen. Jos hän on hakenut useita paikkoja saamatta kutsua haastatteluun, hänen neuvotteluvoimansa on pienempi kuin silloin, kun hänellä on mahdollisuus valita työpaikkojen välillä.

Vastaavasti hakijan kannattaa pyrkiä selvittämään työnantajan SPV. Jos hakijalla on sellaista erityisosaamista, jota työnantaja tuossa tilanteessa kipeästi tarvitsee ja jota on vaikea hankkia, työnantajalla on rajoitetusti vaihtoehtoja sopimiselle.

Neuvottelun aikana sekä hakija että työnantaja pitävät mielessä oman Sopimuksen Parhaan Vaihtoehtonsa ja vertaavat sitä esillä oleviin sopimusehdotuksiin.

Jompikumpi tai molemmat osapuolet voivat tietenkin ali- tai yli-arvioida oman ja toisen SPV:n. Jos kummankin osapuolen vaihtoehdot ovat yhtä heikkoja tai vahvoja, kumpikaan ei ole niskan päällä. Silloin sopimukseen pääseminen on helpompaa verrattuna tilanteeseen, että toisella osapuolella on toista huomattavasti enemmän menetettävää. Mitä kalliimmiksi sopimuksen parhaat vaihtoehdot tulisivat kummallekin osapuolelle, sitä enemmän osapuolia kiinnostaa sopimukseen pääseminen.

SPV:sta ja sen huomioon ottamisesta saat lisää tietoa verkkokurssillani:

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »