web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Käyttäytymis- ja neuvottelutyylillä on väliä

Neuvottelijat toimivat eri tavoin. Neuvottelukumppanin käyttäytyminen voi tuntua toisesta neuvottelijasta epämiellyttävältä tai muuten hankalalta. Neuvottelija voi ajatella, että toisen pitäisi muuttaa käyttäytymistään, jotta neuvottelut sujuisivat paremmin. Toteutuuko toive tai vaatimus?

 

Jokaisella on hänelle ominainen tapa käyttäytyä. Geeniperintönä olemme kaikki saaneet temperamenttipiirteet, joita ympäristömme ja elämänkokemuksemme ovat hioneet.

 

Temperamenttipiirteet näkyvät esimerkiksi siinä, että neuvottelija puhuu voimakkaasti ja suorasti, äärimmillään käskevästi tai sanelevasti. Hän puhuu nopeasti ja täsmällisesti, käyttää voimakkaasti ääntä, kertoo ytimekkäästi ajatuksensa ja mielipiteensä.

 

Toinen neuvottelija puolestaan enemmänkin kyselee, suostuttelee tai kuulostelee. Hänen puhetapansa on hidas ja rauhallinen. Hän pohtii ja harkitsee huolellisesti ennen mielipiteensä ilmaisemista. Hän ilmaisee asioita epäsuorasti ja vähemmän painokkaasti.

 

Neuvottelijat myös ilmaisevat tunteitaan eri tavoin. Siinä, missä toinen keskittyy asioihin, toinen neuvottelija kiinnittää asiakeskeistä enemmän huomiota muihin neuvottelijoihin ja heidän ilmaisemiinsa tunteisiin. Hän voi kertoa tarinoita ja jutustella.

 

Neuvottelijan ei kannata yrittää muuttaa tyyliään täysin toisenlaiseksi. Kukaan ei voi myöskään muuttaa toisen käyttäytymistä. Omaa käyttäytymistä voi ja kannattaa säätää edes hieman toisen tyylin suuntaiseksi eli joustaa. Silloin toinenkin voi tulla puolitiehen vastaan. Joustavuuteen vastataan joustavuudella.

 

Jokaisella neuvottelijalla on myös oma persoonallinen tyylinsä neuvotella. Tyylit vaihtelevat äärimmäisestä kilpailusta mukautuviin ja jopa vältteleviin. Sama ihminen voi ja hänen kannattaa neuvotella eri tilanteissa eri tyylillä, joka ottaa huomioon neuvottelukumppanin tyylin. Ostaessaan mattoa basaarissa, myydessään autoa hyvälle kaverilleen, neuvotellessaan esimiehensä kanssa palkankorotuksesta tai sopiessaan pitkäaikaisen kumppanin kanssa yhteistyösopimuksen jatkamisesta neuvottelija ottaa eri tavoin huomioon kummankin edut sekä neuvottelijoiden väliset suhteet ja neuvottelutyylit.

 

Neuvottelutyylien tunnistaminen auttaa neuvottelijaa toimimaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti neuvottelujen eri vaiheissa. Parhaimmassa tapauksessa se ehkäisee joutumisen kovapintaisen neuvottelijan ”kynnysmatoksi”. Näistä asioista saat lisätietoa verkkokurssillani:

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »