web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Käyttäytymis- ja neuvottelutyylillä on väliä

Neuvottelijat toimivat eri tavoin. Neuvottelukumppanin käyttäytyminen voi tuntua toisesta neuvottelijasta epämiellyttävältä tai muuten hankalalta. Neuvottelija voi ajatella, että toisen pitäisi muuttaa käyttäytymistään, jotta neuvottelut sujuisivat paremmin. Toteutuuko toive tai vaatimus?

 

Jokaisella on hänelle ominainen tapa käyttäytyä. Geeniperintönä olemme kaikki saaneet temperamenttipiirteet, joita ympäristömme ja elämänkokemuksemme ovat hioneet.

 

Temperamenttipiirteet näkyvät esimerkiksi siinä, että neuvottelija puhuu voimakkaasti ja suorasti, äärimmillään käskevästi tai sanelevasti. Hän puhuu nopeasti ja täsmällisesti, käyttää voimakkaasti ääntä, kertoo ytimekkäästi ajatuksensa ja mielipiteensä.

 

Toinen neuvottelija puolestaan enemmänkin kyselee, suostuttelee tai kuulostelee. Hänen puhetapansa on hidas ja rauhallinen. Hän pohtii ja harkitsee huolellisesti ennen mielipiteensä ilmaisemista. Hän ilmaisee asioita epäsuorasti ja vähemmän painokkaasti.

 

Neuvottelijat myös ilmaisevat tunteitaan eri tavoin. Siinä, missä toinen keskittyy asioihin, toinen neuvottelija kiinnittää asiakeskeistä enemmän huomiota muihin neuvottelijoihin ja heidän ilmaisemiinsa tunteisiin. Hän voi kertoa tarinoita ja jutustella.

 

Neuvottelijan ei kannata yrittää muuttaa tyyliään täysin toisenlaiseksi. Kukaan ei voi myöskään muuttaa toisen käyttäytymistä. Omaa käyttäytymistä voi ja kannattaa säätää edes hieman toisen tyylin suuntaiseksi eli joustaa. Silloin toinenkin voi tulla puolitiehen vastaan. Joustavuuteen vastataan joustavuudella.

 

Jokaisella neuvottelijalla on myös oma persoonallinen tyylinsä neuvotella. Tyylit vaihtelevat äärimmäisestä kilpailusta mukautuviin ja jopa vältteleviin. Sama ihminen voi ja hänen kannattaa neuvotella eri tilanteissa eri tyylillä, joka ottaa huomioon neuvottelukumppanin tyylin. Ostaessaan mattoa basaarissa, myydessään autoa hyvälle kaverilleen, neuvotellessaan esimiehensä kanssa palkankorotuksesta tai sopiessaan pitkäaikaisen kumppanin kanssa yhteistyösopimuksen jatkamisesta neuvottelija ottaa eri tavoin huomioon kummankin edut sekä neuvottelijoiden väliset suhteet ja neuvottelutyylit.

 

Neuvottelutyylien tunnistaminen auttaa neuvottelijaa toimimaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti neuvottelujen eri vaiheissa. Parhaimmassa tapauksessa se ehkäisee joutumisen kovapintaisen neuvottelijan ”kynnysmatoksi”. Näistä asioista saat lisätietoa verkkokurssillani:

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »