web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kannattaa tutustua etukäteen uuteen neuvottelukumppaniin

 

Usein neuvottelija tuntee toisen osapuolen neuvottelijat vuosien tai jopa vuosikymmenien takaa. Aina näin ei ole. Silloin neuvottelut alkavat neuvottelijoiden tutustumisella toisiinsa ja suhteiden. Sir Francis Baconin (1579) sanoin ”On parempi osoittaa valmiutta neuvottelemiseen… kuin rynnätä oikopäätä asiaan.”

 

Suhteiden luomisessa yhteiset tutut ja kumppanit ovat arvokkaita kummallekin osapuolelle. He voivat antaa tietoa neuvottelukump-panien taustoista, käyttäytymistyyleistä, arvostuksista, aikaisem-mista neuvotteluista ja muista neuvotteluun liittyvistä asioista.

 

Neuvottelijalle on arvokasta tietoa esimerkiksi se, että mikä hänelle on yhteistä uuden kumppanin kanssa (koulutustausta, asuinalue, harrastukset jne). Ihmiset tekevät mielellään yhteistyötä sellaisten ihmisten kanssa, jotka jollakin tavalla muistuttavat heitä itseään.

 

Neuvottelijalle on hyvä tietää, jos toisen osapuolen neuvottelija ovat erittäin kilpailuhenkinen ja käyttää tarvittaessa kovia neuvottelutaktiikkoja. Tämä tieto voi auttaa välttämään tilanteen, että neuvottelu joutuisi jo alkuvaiheessa törmäyskurssille. Tässä kannattaa muistaa Franklin D. Rooseveltin sanat: ”Kohtele muita ihmisiä hyvin, niin hekin kohtelevat sinua hyvin – ainakin 90 prosenttia ajasta.”

 

Neuvottelijan kannattaa pyrkiä tutustumaan kumppaniin epävirallisesti jo ennen neuvottelua. Tämä voi tapahtua vaikkapa yhteisellä lounaalla. Myös jo muutaman minuutin etukäteen tapahtuva puhelinkeskustelu, jossa neuvottelijat käsittelevät muita kuin tulevissa neuvotteluissa esille tulevia asioita, on tärkeä. Tällä tavalla neuvottelija voi osoittaa yhteistyöhalua toista neuvotteluosapuolta kohtaan, jakaa ja hankkia tietoa ja rakentaa keskinäistä luottamusta.

 

Small talk on yhtä tärkeää tuttujenkin neuvottelijoiden kesken neuvottelujen käynnistysvaiheessa. Se luo osaltaan suotuisaa ilmapiiriä.

 

Suhteita kuten muitakin neuvotteluissa tärkeitä asioita käsiuittelen lähemmin neuvottelujen verkkokurssilla:

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »