web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Intressit neuvotteluissa

Moni ihminen pitää tavoitteita neuvottelujen keskeisenä asiana. Sitä ne tietenkin ovatkin. Asiaa on kuitenkin tarkasteltava siltä kannalta, miksi neuvotteluissa vaaditaan jotakin (tavoite) ja mihin se perustuu.

Asiaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Toimihenkilö pyytää esimieheltä 300 euron henkilökohtaista palkankorotusta. Hän kokee, että on sen ansainnut. Viimeisestä palkankorotuksesta on kulunut kolme vuotta. Luonnollisesti hän on saanut työehtosopimuksen mukaiset korotukset.

Esimies toteaa keskustelussa, että toimihenkilöllä on varmaan jokin peruste pyynnölleen, ja pyytää kertomaan sen. Toimihenkilö sanoo tehneensä työnsä hyvin ja sen vuoksi ansainneensa korotuksen. Korotuksen määrästä hän toteaa, että sehän on kovin alhainen.

Esimies ja toimihenkilö käyvät yhdessä läpi yrityksen palkkausperusteet, jotka ovat vaativuuteen perustuva peruspalkka ja henkilökohtaiseen osaamiseen, suoritukseen ym perustuva henkilökohtainen palkanosa. Lisäksi yrityksessä maksetaan vuosittain yrityksen tulokseen perustuva palkkio. Niiden perusteella toimihenkilö sai asianmukaista palkkaa.

Keskustelun kuluessa esimiehelle kävi ilmeiseksi, että palkankorotuspyynnön todellisena perusteena olikin se, että toimihenkilö haki arvostusta, jota hän ei ilmiselvästi ollut saanut muuten riittävästi. Tällä perusteella esimies johdatti keskustelun palautteen antamiskäytäntöihin, tehtäväkuvaan, nimikkeeseen, kehittymistavoitteisiin jne. Lopputuloksena oli se, että he sopivat yhdessä monista asioista, jotka tyydyttivät palkankorotusta pyytänyttä. Jatkossa palkankorotuskin voidaan maksaa ilman sen kummempia neuvotteluja.

Neuvotteluihin valmistautumisessa on tärkeää kysyä MIKSI-kysymyksiä. Niihin annettavat vastaukset kertovat siitä, mitä tarpeita ja muita intressejä haluamme tyydyttää tai mitä huolenaiheita haluamme poistaa neuvottelemalla. Yhtä tärkeää on miettiä ja selvittää toisen osapuolen intressejä. MITÄ-kysymyksiin vastaamalla luomme tavoitteita, joita voidaan saavuttaa eri tavoin (MITEN-kysymykset).

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »