web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Uudet ministerit

Rinteen hallituksessa on monta ensikertalaista ministeriä ja monta todella nuorta ministeriä. Toki heillä kaikilla on poliittista kokemusta ja poliittista näyttöä. Eihän heitä olisi muuten noihin vaativiin tehtäviin valittu. Mikä on yhteistyö virkamiesten kanssa?

Sipilän hallituksen aikana ministerit harjoittivat tiukkaa poliittista ohjausta varsinkin sote-valmistelussa. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet joutuivat valmistelemaan asioita kohtuuttomalta vaikuttavassa kiireessä ja paineessa. Esitykset tyssäsivät monta kertaa perustuslakivaliokuntaan, mikä ei ollut mitenkään ihmeellistä. Toivottavasti Rinteen hallitus välttää tällaisen lainvalmistelun ja kuulee aidosti eri osapuolia. Kiire ei voi olla syynä siihen, että hutiloidaan.

Kun ajattelee ministerivalintoja, voi asettua myös monen kansanedustajakonkarin asemaan. Mikseivät ovet aukene heille kuten laulussa sanotaan. Ministerin postihan on poliittisen uran täyttymys kansanedustajalle. Syitä voi olla monia: ministerijaon alueellisuus, puolueen puheenjohtajan näkemykset (potentiaalin näkeminen joissakin ihmisissä, kilpailutilanteen välttäminen ministerien kanssa, puheenjohtajan itsetunto suhteessa pitkäaikaiseen ja vahvan asiantuntemuksen omaavaan kansanedustajaan jne).

Ensimmäistä kertaa  ministeriksi tuleva joutuu miettimään suhdettaan virkamiesjohtoon, jolla voi olla vuosikymmenien kokemus toimialalla. Mikä on keskinäinen luottamus? Miten toimia silloin, kun omat avustajakunta on vahvasti eri mieltä kuin valmisteleva virkamieskunta? Miten huolehtia siitä, että virkamiehet kertovat aidosti näkemyksensä silloin, kun virkamiehet näkevät tulossa olevat vaikeudet? Miten avoimesti asioita valmistellaan jne?

Toivoa sopii, että ministereillä on viisautta kysellä, kuunnella ja tarkastella asioita mahdollisimman monesta näkökulmasta. Annettakoon asiantuntijoillekin mahdollisuus kertoa tutkittuun tietoon perustuvia näkemyksiä, vaikkakin ministerit ja hallitus päättävätkin asioista. 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »