web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uudet ministerit

Rinteen hallituksessa on monta ensikertalaista ministeriä ja monta todella nuorta ministeriä. Toki heillä kaikilla on poliittista kokemusta ja poliittista näyttöä. Eihän heitä olisi muuten noihin vaativiin tehtäviin valittu. Mikä on yhteistyö virkamiesten kanssa?

Sipilän hallituksen aikana ministerit harjoittivat tiukkaa poliittista ohjausta varsinkin sote-valmistelussa. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet joutuivat valmistelemaan asioita kohtuuttomalta vaikuttavassa kiireessä ja paineessa. Esitykset tyssäsivät monta kertaa perustuslakivaliokuntaan, mikä ei ollut mitenkään ihmeellistä. Toivottavasti Rinteen hallitus välttää tällaisen lainvalmistelun ja kuulee aidosti eri osapuolia. Kiire ei voi olla syynä siihen, että hutiloidaan.

Kun ajattelee ministerivalintoja, voi asettua myös monen kansanedustajakonkarin asemaan. Mikseivät ovet aukene heille kuten laulussa sanotaan. Ministerin postihan on poliittisen uran täyttymys kansanedustajalle. Syitä voi olla monia: ministerijaon alueellisuus, puolueen puheenjohtajan näkemykset (potentiaalin näkeminen joissakin ihmisissä, kilpailutilanteen välttäminen ministerien kanssa, puheenjohtajan itsetunto suhteessa pitkäaikaiseen ja vahvan asiantuntemuksen omaavaan kansanedustajaan jne).

Ensimmäistä kertaa  ministeriksi tuleva joutuu miettimään suhdettaan virkamiesjohtoon, jolla voi olla vuosikymmenien kokemus toimialalla. Mikä on keskinäinen luottamus? Miten toimia silloin, kun omat avustajakunta on vahvasti eri mieltä kuin valmisteleva virkamieskunta? Miten huolehtia siitä, että virkamiehet kertovat aidosti näkemyksensä silloin, kun virkamiehet näkevät tulossa olevat vaikeudet? Miten avoimesti asioita valmistellaan jne?

Toivoa sopii, että ministereillä on viisautta kysellä, kuunnella ja tarkastella asioita mahdollisimman monesta näkökulmasta. Annettakoon asiantuntijoillekin mahdollisuus kertoa tutkittuun tietoon perustuvia näkemyksiä, vaikkakin ministerit ja hallitus päättävätkin asioista. 

 

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »