web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Työpaikkahaastattelut ministeriehdokkaille

Eduskuntavaalit lähestyvät. Moni poliitikko saattaa elätellä mielessään ministeritehtävää. Suomalaisessa käytännössä näyttää olevan vallalla tapa, että hallitukseen menevien puolueiden puheenjohtajat valitsevat ministerit. Toki puoluelimet käsittelevät asian, mutta yleensä ne vähin äänin siunaavat puheenjohtajan valinnat. Menettelyä perustellaan sillä, että näin hallituspuolueiden puheenjohtajat saavat itselleen mieleisen joukkueen. Ymmärrettävää sekin. Entä mitä  muita näkökohtia kannattaa miettiä?

 

Puolueet valitsevat ministereiksi naisia ja miehiä. Hyvä niin. Myös maantieteellä on merkitystä. Puolueiden piirit haluavat luonnollisesti alueeltaan ministerin. Jos käytettävissä on ihan päteviä ehdokkaita, valintaperuste on ok.  Muutoin ei ole meidän kansalaisten etu, että kokematon ihminen valitaan ministeriksi.

 

Kun katsoo viime vuosien ministerinimityksiä, on voinut havaita, miten monia ansioituneita osaajia on sivuutettu ministerivalinnoissa. Syitä lienee monenlaisia. Hallituspuolueiden puheenjohtajilla on ollut kiusaus valita kumppaneikseen suhteellisen kokemattomia kansanedustajia, koska he ovat valintojensa perusteella ymmärrettävästi jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa. Tätähän kukaan ei voi tunnustaa. Voi olla kiusallista, jos ministerillä on puoluejohtajaa merkittävästi laajempi ja syvällisempi kokemus eduskunnasta ja aiemmista ministerin tehtävistä. Kansakunnan kannalta olisi kuitenkin tärkeää saada ministereiksi mahdollisimman kokenutta ja osaavaa ainesta.

Maan hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta. Mielestäni ministeriehdokkaille pitäisi järjestää suullinen "työpaikkahaastattelu" ennen nimittämistään näihin tärkeisiin tehtäviin. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi siten, että kukin ministeriehdokas olisi eduskunnan kuultavana vaikkapa kahden tunnin ajan. Kansanedustajat saisivat vapaasti tentata ehdokkaita kyseisen ministeriehdokkaan toimialueen osaamisesta. Silloin vääjäämättä paljastuisi ehdokkaan osaaminen, kun ei voisi lukea avustajan kirjoittamaa tekstiä. Samalla kansalaisilla olisi mahdollisuus television kautta seurata haastattelua. Tämä johtaisi todennäköisesti siihen, että ministeritehtäviin haettaisiin mahdollisimman osaavia ihmisiä. Tietenkään hakija, joka ei ole ollut aikaisemmin ministerinä, ei voi tietää kaikkea samalla tavalla kuin konkariedustaja. Tämän haastattelijat ja katsojat luonnollisesti voivat ottaa arvioissaan huomioon.

Uskon, etteivät puolueet ole kovin innostuneita edellä tarkoittamaani haastatteluun. Se karsisi vääjäämättä monia ministeriehdokkaita. Meidän kansalaisten kannalta on tärkeää, että ministereiksi valitaan mahdollisimman päteviä ja kehityskykyisiä ihmisiä. Niin tärkeitä päätöksiä he tekevät meidän puolestamme ja meihin vaikuttavaksi. Tämä olisi pieni askel kohti poliittista kuluttajansuojaa. Samalla ministeriehdokkaat saisivat näppituntuman siihen, mitä tuleman pitää.

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »