web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Työpaikkahaastattelut ministeriehdokkaille

Eduskuntavaalit lähestyvät. Moni poliitikko saattaa elätellä mielessään ministeritehtävää. Suomalaisessa käytännössä näyttää olevan vallalla tapa, että hallitukseen menevien puolueiden puheenjohtajat valitsevat ministerit. Toki puoluelimet käsittelevät asian, mutta yleensä ne vähin äänin siunaavat puheenjohtajan valinnat. Menettelyä perustellaan sillä, että näin hallituspuolueiden puheenjohtajat saavat itselleen mieleisen joukkueen. Ymmärrettävää sekin. Entä mitä  muita näkökohtia kannattaa miettiä?

 

Puolueet valitsevat ministereiksi naisia ja miehiä. Hyvä niin. Myös maantieteellä on merkitystä. Puolueiden piirit haluavat luonnollisesti alueeltaan ministerin. Jos käytettävissä on ihan päteviä ehdokkaita, valintaperuste on ok.  Muutoin ei ole meidän kansalaisten etu, että kokematon ihminen valitaan ministeriksi.

 

Kun katsoo viime vuosien ministerinimityksiä, on voinut havaita, miten monia ansioituneita osaajia on sivuutettu ministerivalinnoissa. Syitä lienee monenlaisia. Hallituspuolueiden puheenjohtajilla on ollut kiusaus valita kumppaneikseen suhteellisen kokemattomia kansanedustajia, koska he ovat valintojensa perusteella ymmärrettävästi jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa. Tätähän kukaan ei voi tunnustaa. Voi olla kiusallista, jos ministerillä on puoluejohtajaa merkittävästi laajempi ja syvällisempi kokemus eduskunnasta ja aiemmista ministerin tehtävistä. Kansakunnan kannalta olisi kuitenkin tärkeää saada ministereiksi mahdollisimman kokenutta ja osaavaa ainesta.

Maan hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta. Mielestäni ministeriehdokkaille pitäisi järjestää suullinen "työpaikkahaastattelu" ennen nimittämistään näihin tärkeisiin tehtäviin. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi siten, että kukin ministeriehdokas olisi eduskunnan kuultavana vaikkapa kahden tunnin ajan. Kansanedustajat saisivat vapaasti tentata ehdokkaita kyseisen ministeriehdokkaan toimialueen osaamisesta. Silloin vääjäämättä paljastuisi ehdokkaan osaaminen, kun ei voisi lukea avustajan kirjoittamaa tekstiä. Samalla kansalaisilla olisi mahdollisuus television kautta seurata haastattelua. Tämä johtaisi todennäköisesti siihen, että ministeritehtäviin haettaisiin mahdollisimman osaavia ihmisiä. Tietenkään hakija, joka ei ole ollut aikaisemmin ministerinä, ei voi tietää kaikkea samalla tavalla kuin konkariedustaja. Tämän haastattelijat ja katsojat luonnollisesti voivat ottaa arvioissaan huomioon.

Uskon, etteivät puolueet ole kovin innostuneita edellä tarkoittamaani haastatteluun. Se karsisi vääjäämättä monia ministeriehdokkaita. Meidän kansalaisten kannalta on tärkeää, että ministereiksi valitaan mahdollisimman päteviä ja kehityskykyisiä ihmisiä. Niin tärkeitä päätöksiä he tekevät meidän puolestamme ja meihin vaikuttavaksi. Tämä olisi pieni askel kohti poliittista kuluttajansuojaa. Samalla ministeriehdokkaat saisivat näppituntuman siihen, mitä tuleman pitää.

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »