web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sähkölasku nousee - ainoa vaihtoehto?

Viime päivinä on taas noussut esille sähkön siirron hinnoittelu ja hinnannousu. Monen sähkölaskussa siirtohinta on paljon suurempi kuin kulutuksen maksu. Yhtiöiden kilpailuttamisesta ei ole juurikaan hyötyä, koska siirtoverkot ovat yksien toimijoiden omistuksessa. Hintojen nousua perustellaan toimitusvarmuuden nostolla, koska kaapelit kaivetaan maahan. Onko vaihtoehtoa olemassa?

 

Yksi menettely olisi monin verroin yksinkertaisempi ja taloudellisempi. Maanomistajat velvoitettaisiin raivaamaan sähkölinjoilla olevat puut pois linjojen tieltä turvallisella marginaaalilla. Puiden kaatumisesta ja lumikuormasta aiheutuvat vahingot vältettäisiin. Kaapelointia ei tarvittaisi nykyisessä laajuudessa. Varoja säästyisi ja monen varsinkin pienituloisen elämä helpottuisi, kun pienet tulot eivät enää kuluisi jatkuvasti kohoaviin sähkömaksuihin.

Menettelyn tiellä on kuitenkin iso MUTTA. Poliitikot eivät halua tarttua tähän vaihtoehtoon. Omaisuuden suojaa kunnioitetaan niin vahvasti. Vaadittaisiin helposti valtiota korvaamaan metsänomistajille hakkuista aiheutuvat kulut ja laskennalliset tulomenetykset keskenkasvuisten puiden kaadosta. Tällainen yhtälö on aika mahdoton. Helpompi on pitäytyä maakaapeloinnissa ja antaa verkkojen omistajien ottaa sijoituksilleen noin seitsemän prosentin tuotto.Kansalaiset maksavat ja murisevat. Aika harva lähtee barrrikadeille toisin kuin Ranskassa.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »