web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sote - omakotitaloista pannaan muuttamaan kerrostaloihin

Sote-esitysten käsittely siirtyy perustuslakivaliokunnassa ensi vuoden alkuun. Sote-rakennusten perustusten valu siirtyy.

 

Sote-keskustelua seuratessa en voi välttyä ajatukselta siitä, että hallituksessa ja puolueissa kuvitellaan tiedettävän kansalaisia paremmin, mitä kansalaiset sosiaali- ja terveyspalveluilta odottavat. Tällä hetkellä suurin odotus kohdistunee siihen, että pääisisi mahdollisimman jouhevasti hoitoon omaan terveyskeskukseen tarvitsematta odottaa viikkoja tai jopa kuukausia.

Sote-valmistelu on ollut aikamoista tarpomista. Kataisen hallitus piti tavoitteena suurkuntia, sittemmin parlamentaarisesti valmisteltiin uudenlainen esitys ja nyttemmin Sipilän hallitus vannoo maakuntahallinnon ja valinnanvapauden nimiin. Hyvin toimivat rakennelmat puretaan ja rakennetaan uutta. Samalla unohdetaan se, että toimivissa osissa aiheutetaan samalla monenlaista hämminkiä. Ministeriökin on vaikeuksissa, ihmiset väsyvät ja moni on eronnut.

Järkevämpää luulisi olevan, että puututaan niihin rakenteisiin, joissa on korjattavaa ja jätetään hyvin toimivat osat kehittämään omaa toimintaansa. Jo pelkkä valmistelun tähän mennessä vaatima rahoitus olisi riittänyt vaikkapa miten monen sadan ammattilaisen, terveyskeskuslääkärin ja hoitajan palkkaamiseen.

Kansalaisille uskotellaan, että hoito paranee valinnanvapauden myötä. Moni saattaakin kuvitella, että Mehiläisessä, Terveystalossa yms yksityisessä sotekeskuksessa on saatavilla ihan erilaista hoitoa kuin terveyskeskuksessa. Voi olla myös  pettymys havaita, ettei perusterveydenhuollossa vastaanotoilla saakaan erikoislääkäripalveluja.

Sitä paitsi yksityissektorin lääkärit ovat saaneet ihan saman koulutuksen kuin julkisen sektorin lääkärit. Jonoja tuskin vältetään minkä tahansa tahon ylläpitämissä keskuksissa, jos kansalaiset valitsevat pääasiassa muutamia keskuksia alueellaan.

Iso kysymys on se, mitä tapahtuu silloin, jos yksityinen toimija havaitsee toimintansa kannattamattomaksi tai jos tulos jää joka tapauksessa liian pieneksi. Pörssi- ja muun osakeyhtiön omistajat odottavat luonnollisesti mahdollisimman hyvää tuottoa sijoituksilleen arvonnousun ja osinkojen muodossa. Niillä ei ole yrityksinä yhteiskunnallista missiota.

Koska asia on viety härkäpäisesti näin pitkälle, ei haluta edes ajatella muuta vaihtoehtoa. Kasvot on säilytettävä hintaan mihin hyvänsä asiantuntijoiden varoittelusta huolimatta. Korkean virkamiehen suulla maalataan uhkakuvia siitä, että ajaudutaan suuriin vaikeuksiin, jos nyt ei päätetä.

 

Jos sote nyt rakennetaan valmistellulle perustalle, toimeenpano vie vuosia. Kaikki tämä energia ja voimavarat ovat poissa kansalaisten hoidosta. Moni turhautuu. Kansalaiset joutuvat toteamaan, että oma osuus hoitomenoista kasvaa. Lopputulos ei olekaan sitä, mitä on vakuutettu. Ketkä tästä vastaavat? Poliitikot sanovat kantavansa poliittisen vastuun. Käytännössä kansalaiset valitsevat vaaleissa eri puolueiden ehdokkaita ne tutut ja "turvalliset" yhä uudelleen ja uudelleen.

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »