web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Poliittinen muisti on lyhyt

Sanotaan, että ihmisten poliittinen muisti on lyhyt. Vaaleista toisiin äänestetään samat kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut jatkamaan riippumatta vaalikaudella tehdyistä päätöksistä. Tulevissakin eduskuntavaalien väittelyissä ja mainoksissa kannetaan huolta vanhuksista, lapsista ja koulutuksesta. Leikkaukset ovat menneen talven lumia ja niitä oli pakko tehdä valtiontalouden tasapainottamiseksi!

Miten tällaista vakiintunutta äänestyskäyttäytymistä voi yrittää selittää. Selityksiä on varmaan monenlaisia. Itsensä sivusta seuraajiksi kokeneet ja kokevat ihmiset eivät juuri pidä ääntä itsestään. Vanhukset ja pienituloiset tinkivät vaikka lääke- ja ruokamenoistaan nostamatta ääntään julkisuudessa. Heitä edustavat järjestötkin käyttäytyvät "siististi". Emme näe heikossa asemassa olevia ihmisiä osoittamassa mieltään eduskuntatalon tai valtioneuvoston linnan edustalla. Tilannetta mieluummin hävetään.

Adam Grant kertoo kirjassaan "Originals" tutkimuksesta, jonka mukaan afroamerikkalaiset olivat Euroopasta Yhdysvaltoihin muuttaneisiin verrattuna  tyytymättömämpiä taloudellisiin oloihinsa.  Kuitenkin he pitivät taloudellista epätasa-arvoa laillisempana ja oikeutetumpana kuin muut. Pienipalkkaiset olivat myös valmiimpia luopumaan sananvapaudestaan kritisoida hallituksen päätöksiä kuin suurituloisimmat. Sama ilmiö näkyy meillä esimerkiksi puhuttaessa verotuksesta. Suurinta ääntä verotuksesta pitävät ne, joilla ei ole hätäpäivää tulojensa riittävyyden kanssa. Heitä myös päättäjät kuuntelevat herkällä korvalla. Heillä on myös mahdollisuuksia järjestellä verotustaan vakuutuskuorien, yritysjärjestelyjen sekä tulojen ohjaamisen kautta. Erityisetuihin varotaan koskematta.

 

Kirjassa esitetään johtopäätös: "Ihmiset, jotka kärsivät vallitsevista olosuhteista eniten, ovat paradoksaalisesti epätodennäköisimmin kyseenalaistamassa, hylkäämässä ta muuttamassa niitä." Yksi kanava heillä näyttää kuitenkin olevan monessa maassa: erilaiset populistiliikkeet ja -puolueet. Ruotsi näyttää juuttuneen hallitusneuvotteluissa poteroihinsa. Italiassa noudatetaan omaa talouspolitiikkaa, joka tuskin hyödyttää tavallista kansalaista. Trumpin USA ei jää pekkaa heikommaksi jne. Jos en ole ihan väärässä, "vanhassa vara parempi" -periaate jatkuu eli konkarikansanedustajat uudistavat hyvin pitkälti paikkansa. Tällä en tarkoita sitä, että vaihtaa pitäisi vaihtamisen vuoksi.

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »