web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Neuvottelutaitoja kannattaa kehittää

”Pekka on sitten kova neuvottelija. Hän sanoo suorat sanat vastapuolelle. Hän uskaltaa vaatia. Hän uskaltaa panna kovan kovaa vastaan. Hän pitää puolensa kaikissa tilanteissa. Minusta itsestäni ei olisi Pekan rooliin.”

Onko edellä oleva luonnehdinta tavoiteltava kuva osaavasta ja tuloksiin pääsevästä neuvottelijasta? Jos se oli jonkun mielestä sitä aikaisemmin, tuskinpa enää tänä päivänä, ei ainakaan silloin, kun rakennetaan pysyviä neuvottelusuhteita.

Kun puhumme neuvottelijoista, mieleemme tulee helposti mediassa usein esiintyviä ihmisiä, poliitikkoja ja työmarkkina- ja yritysjohtajia. Saatamme ajatella, että näillä ihmisillä on joitakin erikoiskykyjä neuvotella ja hoitaa asioita. Kaikki heistä eivät kuitenkaan ole suositeltavia roolimalleja neuvottelijoille.

Aina emme tule ajatelleeksi, että me kaikki olemme neuvottelijoita. Tosiasiassa elämä on jatkuvaa neuvottelua. Haluamme saada toiselta osapuolelta jotakin sellaista, jonka haluamme itsellemme taikka toinen osapuoli haluaa meiltä jotakin hänelle tärkeää.

Osaaviksi neuvottelijoiksi ei synnytä. Geenit ja ympäristötekijät voivat auttaa, mutta eivät yksin määritä sitä, kenestä tulee taitava neuvottelija. Pelkkä kokemuskaan ei riitä, jos ihminen ei ole oppinut kokemuksistaan vaan toistaa samaa toimimatonta kaavaa vuodesta toiseen. Onkin sanottu osuvasti, että kokemus on se, millä ihmiset nimittävät omia erehdyksiään.

Toki oma tausta ja kokemus ovat hyvänä apuna matkalla osaavaksi neuvottelijaksi. Tarvitaan kuitenkin jatkuvaa opiskelua, pohdintaa, harjoittelemista ja käytännön neuvotteluja sekä niiden rehellistä arviointia. Mikä tärkeintä, tarvitaan halua oppia ja kehittyä. On pyrittävä lisäämään ymmärrystä. Henry Fordin sanoin: ”Menestyksen salaisuus on ennen kaikkea kyvyssä ymmärtää muiden näkökantoja ja nähdä asiat samalla kertaa sekä heidän että omalta kannaltaan.”

Epäonnistumisetkin ovat osa neuvotteluja. Kun ihminen on omaksunut kasvun ajattelutavan, hän suhtautuu epäonnistumisiin luonnollisina tapahtumina osana kehittymistään. Onnistumista ja epäonnistumista ilmiöinä kuvaavat hyvin seuraavat lauseet: onnistuminen on lykkääntynyt epäonnistuminen ja epäonnistuminen lykkääntynyt onnistuminen.

 

Onneksi neuvottelutaitoa voi ja kannattaa kehittää samalla tavalla kuin mitä muuta tahansa taitoa. Toteutan yhdessä  Learning Media Finland Oy:n verkkovalmennuksen ”Onnistu neuvottelijana – 7 askelta menestykseen!”

Valmennus tarjoaa monipuolisia näkökulmia neuvotteluosaamisen kehittämiseksi. Eniten hyötyä osallistuja saa vuorovaikutuksessa muiden osallistujien kanssa. Yhteiset pohdinnat vaikkapa kollegoiden kesken avaavat uusia näkökulmia ja auttavat oppimaan uutta.

Valmennuksessa käsitellään asioita käsitellään kahden ihmisen kahdenkeskisen neuvottelun näkökulmasta.  Usein neuvotteluihin osallistuu tietenkin kummallakin puolella useita neuvottelijoita. Silloin heidän keskinäinen yhteistyönsä ja roolien selkeys ovat erityisen tärkeitä.

Työmarkkinaneuvotteluissa samassa neuvottelupöydässä on usein monia osapuolia, mikä tekee näistä neuvotteluista erityisen haasteellisia. Toki samat ihmisten käyttäytymismallit ja lainalaisuudet ovat niissäkin läsnä.

Kerron myöhemmin tarkemmin nettisivuillani (markkusilvennoinen.fi) ja somessa, kun aineisto tulee Learning Media Finland Oy:n kautta käytettäväksi.

Kukaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta neuvottelijana. Kannattaa muistaa, että jokainen, joka haluaa kehittyä, on nuori.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »