web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Mielenkiintoisia kohtaamisia

Olen pari viikon aikana käynyt mielenkiintoisia keskustelua oleskeluluvan saaneiden ihmisten kanssa. Jutut ovat lähteneet kauppakeskuksissa ja parkkipaikoilla siitä, että olemme tervehtineet toisiamme ja olen aloittanut jutun kysymällä, mitä kuuluu. Kaikki nuo kumppanit ovat olleet tekemässä työtään, yksi taksikuljettajana, kolme siivoustehtävissä. Auton renkaita vaihdattaessani irakilainen nuori mies kertoi maansa tilanteesta. Hyödyllistä kuultavaa.

Ihmiset ovat kertoneet, mitä työ heille merkitsee. Se antaa merkityksen tunnetta ja sitä, että pyrkii tekemään osansa oman elantonsa hyväksi. Palkka ei ole noissa tehtävissä ensimmäinen innoke työn tekemiseen. Kuten pari heistä totesi, olisi huomattavasti helpompaa elää yhteiskunnan tuilla. Vapaa-aikaa olisi enemmän. Voisi hengailla kavereiden kanssa. Rahatilanne ei työssä ollessa ole juuri parempi. Moni heidän kaverinsa elääkin mieluummin ilman aktiivista pyrkimistä työhön.

Kaikki keskustelukumppanit puhuivat hyvin suomea. Kävi ilmi, että monet kaipaavat valtaväestöön kuuluvien ihmisten ottavan reilusti kontaktia ja juttelevan ilman sen kummenpia tarkoitusperiä.

Jälkikäteen jäin miettimään esimerkiksi Tallinnaan ja Ruotsiin menevien risteilyalusten siivousta. Satamassa laivoihin menee jonoissa aasialaisia siivoojia, jotka hoitavat kovassa kiireessä hommansa. Samaan aikaan meillä on paljon ihmisiä, jotka voitaisiin kouluttaa näihin tarpeellisiin tehtäviin. Bussifirmoilla on vaikea saada riittävästi kuljettajia. Liian moni korkeasti koulutettukaan ei saa osaamaistaan vastaavaa työtä. Työn ja tekijöiden kohtaanto-ongelma.

Koska tavoitteena on työllisyysasteen nosto, nämäkin työvoimareservit kannattaa ottaa käyttöön. Tuloloukkuongelmat vaativat ratkaisua. Jos palkasta ei jää juurikaan enemmän käteen kuin saa tekemättä mitään, yksilötason ratkaisut ovat asiaa moralisoimatta aika ymmärrettäviä. Tarvitaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Asia jää tietenkin seuraavan hallituksen kontolle.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »