web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Ahneus perisyntinä?

Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä kansanedustajien monenlaisista virityksistä, joilla he ovat hankkineet ylimääräisiä rahanarvoisia etuja. Tarkoituksena ei ole ollut asioiden julkisuus. Käyttäytyvätkö kansanedustajat eri tavalla kuin muut kansalaiset?

Yleisesti voinee sanoa, että tilaisuuden tulleen moni muukin toimisi tavalla, josta ei olisi mukava lukea ja kuulla median kautta. Mitä vähemmän liekaa annetaan ja mitä enemmän uskotaan ihmisen pyyteettömyyteen, sitä useampaa voi houkutella turvautuminen kyseenalaisiin menettelyihin. Näin on varsinkin silloin, kun asioita ei kontrolloida kovin tarkasti vaan luotetaan ihmisiin. Luottamuksen säilyttäminen on tietenkin tärkeä ja arvokas asia koko yhteiskunnan kannalta.

Kansanedustajien viritykset ovat pieniä verrattuna talouselämän toimijoiden verokikkailuihin esimerkiksi veroparatiisien kautta. Moni on päässyt pälkähästä maksamalla jälkiveroaja joutumatta leivättömän pöydän ääreen. Yhteiskunnalta pimitetyt summat ovat ihan eri luokkaa kuin muutaman tuhannen tai kymppitonnin ylimääräiset edut eduskunnalta. Mittasuhteet helposti unohtuvat.

Onneksi meillä on media, joka seuraa näitäkin asioita. On luultavaa, että niin talouspäättäjät kuin poliitikotkin joutuvat ottamaan yhä enemmän huomioon asioiden julkistamisen mahdollisuuden. Tämä ei vielä merkitse sitä, että kansalaiset olisivat tasa-arvoisessa asemassa vaikkapa verotuksen suhteen. Esimerkiksi vakuutuskuorien käyttö ja varakkaiden listaamattomien yhtiöiden verottomat osingot ovat edelleen oma eriarvoisuutta ylläpitävä tekijänsä. Niihin ei haluta puuttua, koska verokohtelu hyödyttää päättäjiä itseään tai lähipiiriä. Samoin yrittäjien tuloverovähennys hyödyttää merkittävästi heitä, joilla on suuret tulot ja joille verojen maksaminen ei ole ongelmallista.

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »