web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Ahneus perisyntinä?

Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä kansanedustajien monenlaisista virityksistä, joilla he ovat hankkineet ylimääräisiä rahanarvoisia etuja. Tarkoituksena ei ole ollut asioiden julkisuus. Käyttäytyvätkö kansanedustajat eri tavalla kuin muut kansalaiset?

Yleisesti voinee sanoa, että tilaisuuden tulleen moni muukin toimisi tavalla, josta ei olisi mukava lukea ja kuulla median kautta. Mitä vähemmän liekaa annetaan ja mitä enemmän uskotaan ihmisen pyyteettömyyteen, sitä useampaa voi houkutella turvautuminen kyseenalaisiin menettelyihin. Näin on varsinkin silloin, kun asioita ei kontrolloida kovin tarkasti vaan luotetaan ihmisiin. Luottamuksen säilyttäminen on tietenkin tärkeä ja arvokas asia koko yhteiskunnan kannalta.

Kansanedustajien viritykset ovat pieniä verrattuna talouselämän toimijoiden verokikkailuihin esimerkiksi veroparatiisien kautta. Moni on päässyt pälkähästä maksamalla jälkiveroaja joutumatta leivättömän pöydän ääreen. Yhteiskunnalta pimitetyt summat ovat ihan eri luokkaa kuin muutaman tuhannen tai kymppitonnin ylimääräiset edut eduskunnalta. Mittasuhteet helposti unohtuvat.

Onneksi meillä on media, joka seuraa näitäkin asioita. On luultavaa, että niin talouspäättäjät kuin poliitikotkin joutuvat ottamaan yhä enemmän huomioon asioiden julkistamisen mahdollisuuden. Tämä ei vielä merkitse sitä, että kansalaiset olisivat tasa-arvoisessa asemassa vaikkapa verotuksen suhteen. Esimerkiksi vakuutuskuorien käyttö ja varakkaiden listaamattomien yhtiöiden verottomat osingot ovat edelleen oma eriarvoisuutta ylläpitävä tekijänsä. Niihin ei haluta puuttua, koska verokohtelu hyödyttää päättäjiä itseään tai lähipiiriä. Samoin yrittäjien tuloverovähennys hyödyttää merkittävästi heitä, joilla on suuret tulot ja joille verojen maksaminen ei ole ongelmallista.

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »