web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kansanedustajat suurennuslasin alla

Ensi kevään eduskuntavaalien läheisyys näkyy monella tavalla. Kansanedustajien toimintaa tarkastellaan aikaisempaa tiheämmällä kammalla. Media kaivaa esiin asioita, jotka ovat kiusallisia edustajille. Viime aikoina on puhuttu kulukorvausjärjestelmästä ja sen kautta hankituista ylimääräisistä tuloista. On ehdotetttu, että kansanedustajat esittäisivät kuitit samalla tavalla kuin muut joutuvat tekemään.

Kansanedustajat saavat kulukorvauksen puhtaana käteen. Lisäksi he saavat korvausta kakkosasunnosta. Tämä mrkitsee sitä, että todelliset tulot ovat merkittävästi suuremmat kuin mitä verollinen palkkio kertoo. Käytäntöä on perusteltu byrokratian vähenttämisellä. Vertailuna voi pitää sitä, etttä vaikkapa isojen metsäyhtiöiden ja muiden suuryritysten työntekijät joutuvat esittämään asianmukaiset kuitit korvattavista kuluista. Muistissa ovat muutaman vuoden takaiset kiistat keikkokomennuksilla olevien työntekijöiden päivärahojen verokohtelusta. Vastaavasti voi kysyä, eikö yliopiston professorien keskeisenä tehtävänä ole tutkimus ja opetus nykyisen byrokratiamenettelyn sijaan, yliopistoissahan on vähennetty avustavaa henkilökuntaa, joka olisi paljon osaavampaa hoitamaan professorien sijaan toimistotehtäviä. Kahdensadan edustajan kuittien käsittely ei vie kohtuuttomasti aikaa, sähköinen menettely toimii muuallakin.

Keskustelua seuratessa tulee mieleen eduskunnan entisen talouspäällikön Pertti J. Rosilan kirjassa Arkadianmäen kirstunvartija kerrotut tapaukset. Kaikki ei ole sitä, miltä ulospäin saattaa näyttää. Oma etu voi ajaa eduskunnassakin yhteisen edun edelle. Tämähän koskee elämää yleensäkin. Edustajat edustavat kansaa kaikkine vivahteineen.

Mitähän tapahtuisi, jos joku tekisi kansalaisaloitteet siitä, että eduskunnassa luovuttaisiin nykyisenlaisesta kulukorvauskäytännöstä ja siirryttäisiin normaaliin päivärahamenettelyyn, korvattaisiin ylimääräiset asumiskulut ja tarvittaessa vaikka nostettaisiin veronalaista palkkaa?

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »