web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Putin ja Trump toistensa vastustajia?

Presidentti Trumpin esiintyminen eri foorumeilla ja hänen lausumansa siitä, ketkä ovat vastustajia, herättää monenlaisia ajatuksia. Neuvotteluissahan osapuolet voivat suhtautua toisiinsa ääripäissään kahdella tavalla, vastustajina tai kumppaneina. Tämä vaikuttaa siihen, millä tavalla neuvottelijat käyttäytyvät toisiaan kohtaan.

Kun neuvotellaan vastustajan kanssa, rakennetaan helposti henkisiä suojamuureja, jolloin etsimällä etsitään toisen sanomisista ja teoista merkkejä epäilyttävistä motiiveista. Neuvottelija on koko ajan varuillaan ja varoo myös paljastamasta omia tarkoitusperiään. Huomion keskipisteenä ovat yksinomaan omat edut ja niiden tarkka varjeleminen. Kun toinen osapuoli käyttäytyy tällä tavalla, toisenkin on helppoa toimia samoin. Käsillä on nollasummapelli, jossa toisen voitto on toisen tappio. Kakun koko on ikään kuin etukäteen tiedossa.

Jos neuvottelijat pitävät toista osapuolta kumppaninaan, heillä ei ole tarvetta olla samalla tavalla koko ajan varuillaan. He eivät lähtökohtaisesti heti epäile toisen tarkoitusperiä. He kasvattavat tietoisesti keskinäistä luottamusta. Kumppanuudessa molemmat osapuolet tähtäävät yhteiseen onnistumiseen. Jaettavaa kakkua voidaan kasvattaa, jotta kummallekin osapuolelle on enemmän jaettavaa.

Trumpin ja Putinin tapauksessa kummankin käyttäytymiseen vaikuttaa omien henkilökohtaisten tavoitteiden ja motiivien ohellaa tietenkin monenlaisia muita tekijöitä. Kumpikin presidentti joutuu ottamaan huomioon omien neuvonantajiensa, keskeisten tukijoidensa, median, yhteistyökumppanien jne käytttäytymisen. Ulkopolitiikka on samalla sisäpolittiikkaa. Yhdysvalloissa tämä korosttuu, koska demokraatit etsivät luonnollisesti Trumpin hallinnon heikkouksia. Jos Trump kertoo pitävänsä Putinia kumppanina, se leimataan helposti heikkoudeksi ja jopa petturuudeksi. Putinhan varoo taitavasti kantojaan eikä näytä käyttävät kovinkaan yksiselitteisiä ilmaisuja suhteesta.

Koska Trump ja Putin tapasivat virallisesti vasta ensimmäistä kertaa, on luonnollista, ettei mitää suurta edistystä ollut saavutettavissa. Parin viikon ja joka tapauksessa lyhyellä valmisteluajalla todelliseen diplomaattiseen asioiden valmisteluun on ollut liian vähän aikaa. Tapaamisessa kysymyksessä oli kai enemmänkin suhteiden pohdustaminen tulevia tapaamisia ja maiden politiikan valmistelua varten.

Todellisen kumppanuuden tiellä on monenlaisia esteitä. Krimin liittäminen Venäjään, Ukrainan ja Syyrian tilanteet, Venäjän mahdollinen sekaantuminen USA:n vaaleihin yms ovat kantona kaskessa. Krimin tilanne näytää erityisen vaikealta. Mikä voisi saada Venäjän luopumaan itseensä liitetyltä Krimiltä? Pakotteethan eivät oikeasti ole purreet eivätkä vaikuttane jatkossakaan Venäjän suhtautumiseen Krimin tilanteeseen.

Venäjän, Yhdysvaltojen ja koko muun maailman kannalta on tärkeää, että nuo kaksi maata pystyisivät näkemään omia suppeita etujaan pidemmälle ja edistämään rauhaa. Tämä edellyttää jonkinlaista kumppanuutta, yhteisiin etuihin perustuvaa politiikkaa. Esimerkiksi miljoonat kodeistaan pakenemaan joutuneet syyrialaiset tuskin panisivat pahakseen, vaikka ulkopuoliset valtiot lopettaisivat taistelevien osapuolten tukemisen. Eri kapinnallisryhmien tarkoitusperistäään tuskin kenelläkään on tarkkaa kokonaiskuvaa. Ulkopuolisten mukanaolo ei ole ratkaisut konfliktia, päin vastoin pidentänyt sitä hamaan tulevaisuuteen.

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »