web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Putin ja Trump toistensa vastustajia?

Presidentti Trumpin esiintyminen eri foorumeilla ja hänen lausumansa siitä, ketkä ovat vastustajia, herättää monenlaisia ajatuksia. Neuvotteluissahan osapuolet voivat suhtautua toisiinsa ääripäissään kahdella tavalla, vastustajina tai kumppaneina. Tämä vaikuttaa siihen, millä tavalla neuvottelijat käyttäytyvät toisiaan kohtaan.

Kun neuvotellaan vastustajan kanssa, rakennetaan helposti henkisiä suojamuureja, jolloin etsimällä etsitään toisen sanomisista ja teoista merkkejä epäilyttävistä motiiveista. Neuvottelija on koko ajan varuillaan ja varoo myös paljastamasta omia tarkoitusperiään. Huomion keskipisteenä ovat yksinomaan omat edut ja niiden tarkka varjeleminen. Kun toinen osapuoli käyttäytyy tällä tavalla, toisenkin on helppoa toimia samoin. Käsillä on nollasummapelli, jossa toisen voitto on toisen tappio. Kakun koko on ikään kuin etukäteen tiedossa.

Jos neuvottelijat pitävät toista osapuolta kumppaninaan, heillä ei ole tarvetta olla samalla tavalla koko ajan varuillaan. He eivät lähtökohtaisesti heti epäile toisen tarkoitusperiä. He kasvattavat tietoisesti keskinäistä luottamusta. Kumppanuudessa molemmat osapuolet tähtäävät yhteiseen onnistumiseen. Jaettavaa kakkua voidaan kasvattaa, jotta kummallekin osapuolelle on enemmän jaettavaa.

Trumpin ja Putinin tapauksessa kummankin käyttäytymiseen vaikuttaa omien henkilökohtaisten tavoitteiden ja motiivien ohellaa tietenkin monenlaisia muita tekijöitä. Kumpikin presidentti joutuu ottamaan huomioon omien neuvonantajiensa, keskeisten tukijoidensa, median, yhteistyökumppanien jne käytttäytymisen. Ulkopolitiikka on samalla sisäpolittiikkaa. Yhdysvalloissa tämä korosttuu, koska demokraatit etsivät luonnollisesti Trumpin hallinnon heikkouksia. Jos Trump kertoo pitävänsä Putinia kumppanina, se leimataan helposti heikkoudeksi ja jopa petturuudeksi. Putinhan varoo taitavasti kantojaan eikä näytä käyttävät kovinkaan yksiselitteisiä ilmaisuja suhteesta.

Koska Trump ja Putin tapasivat virallisesti vasta ensimmäistä kertaa, on luonnollista, ettei mitää suurta edistystä ollut saavutettavissa. Parin viikon ja joka tapauksessa lyhyellä valmisteluajalla todelliseen diplomaattiseen asioiden valmisteluun on ollut liian vähän aikaa. Tapaamisessa kysymyksessä oli kai enemmänkin suhteiden pohdustaminen tulevia tapaamisia ja maiden politiikan valmistelua varten.

Todellisen kumppanuuden tiellä on monenlaisia esteitä. Krimin liittäminen Venäjään, Ukrainan ja Syyrian tilanteet, Venäjän mahdollinen sekaantuminen USA:n vaaleihin yms ovat kantona kaskessa. Krimin tilanne näytää erityisen vaikealta. Mikä voisi saada Venäjän luopumaan itseensä liitetyltä Krimiltä? Pakotteethan eivät oikeasti ole purreet eivätkä vaikuttane jatkossakaan Venäjän suhtautumiseen Krimin tilanteeseen.

Venäjän, Yhdysvaltojen ja koko muun maailman kannalta on tärkeää, että nuo kaksi maata pystyisivät näkemään omia suppeita etujaan pidemmälle ja edistämään rauhaa. Tämä edellyttää jonkinlaista kumppanuutta, yhteisiin etuihin perustuvaa politiikkaa. Esimerkiksi miljoonat kodeistaan pakenemaan joutuneet syyrialaiset tuskin panisivat pahakseen, vaikka ulkopuoliset valtiot lopettaisivat taistelevien osapuolten tukemisen. Eri kapinnallisryhmien tarkoitusperistäään tuskin kenelläkään on tarkkaa kokonaiskuvaa. Ulkopuolisten mukanaolo ei ole ratkaisut konfliktia, päin vastoin pidentänyt sitä hamaan tulevaisuuteen.

 

 

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »