web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Sote-näytelmä jatkuu heti syksyllä

Eduskunnan syysistuntokautta hallitsee sote. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta antavat mietintönsä. Eduskunnan täysistunto äänestää asiasta. Mitä tähänastisesta käsittelystä voisi oppia?

Sotea on sorvattu jo kauan. Kataisen hallituksen aikana oli monenlaisia malleja. Sipilän hallitus päätyi maakuntamalliin ja valinnanvapauden mukaan ottamiseen aikaisemmasta valmistelusta poikkeavalla tavalla. Hallituskumppanit olivat puun ja kuoren välissä, kun Sipilä esitti erouhkauksensa.

 

Kysymyksesä on historiallisesti valtavan kokoluokan uudistus. Valmistelussa on mukana kolme puoluetta, joista siniset on minipuolue kannatusmittausten mukaan arvioituna. Oppositio vastusta muutosta.

Valmistelussa olisi kannattanut muista seuraava kiinalainen sananlasku:"Kerro, saatan kuunnella. Opeta, saatan muistaa. Ota minut mukaan, ja haluan tehdä sen." Jos edellisen hallituksen alkutaipaleen aikana ja Sipilän hallituksessakin olisi otettu tuo viisaus huomioon, olisi varmaan päästy jo tähän mennesssä päätöksiin. Eri osapuolet olisi sidottu uudistukseen ja vältetty monta kiistaa. Samalla olisi tietenkin jouduttu tinkimään keskustalle ja kokoomukselle nyt valmistellussa mallissa tärkeistä asioista, maakuntauudistuksesta ja laajasta valinnanvapaudesta.

Poliittista viisautta ja kaukokatseisuuttavaaditaan koko kansakuntaa koskevissa uudistuksissa. Yksi silmiinpistävä asia on nykymenossa. Ministerit ovat nuorta sukupolvea eivätkä omaa sellaista kokemuksen tuomaa viisautta kuin monet pitkäaikaiset kansanedustajat. Kun seuraaa uutisista monen läntisen demokratian haliitusten ministereitä, voinee todeta, että monella ministereistämme on jokseenkin lyhyt kokemus.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »