web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sote-näytelmä jatkuu heti syksyllä

Eduskunnan syysistuntokautta hallitsee sote. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta antavat mietintönsä. Eduskunnan täysistunto äänestää asiasta. Mitä tähänastisesta käsittelystä voisi oppia?

Sotea on sorvattu jo kauan. Kataisen hallituksen aikana oli monenlaisia malleja. Sipilän hallitus päätyi maakuntamalliin ja valinnanvapauden mukaan ottamiseen aikaisemmasta valmistelusta poikkeavalla tavalla. Hallituskumppanit olivat puun ja kuoren välissä, kun Sipilä esitti erouhkauksensa.

 

Kysymyksesä on historiallisesti valtavan kokoluokan uudistus. Valmistelussa on mukana kolme puoluetta, joista siniset on minipuolue kannatusmittausten mukaan arvioituna. Oppositio vastusta muutosta.

Valmistelussa olisi kannattanut muista seuraava kiinalainen sananlasku:"Kerro, saatan kuunnella. Opeta, saatan muistaa. Ota minut mukaan, ja haluan tehdä sen." Jos edellisen hallituksen alkutaipaleen aikana ja Sipilän hallituksessakin olisi otettu tuo viisaus huomioon, olisi varmaan päästy jo tähän mennesssä päätöksiin. Eri osapuolet olisi sidottu uudistukseen ja vältetty monta kiistaa. Samalla olisi tietenkin jouduttu tinkimään keskustalle ja kokoomukselle nyt valmistellussa mallissa tärkeistä asioista, maakuntauudistuksesta ja laajasta valinnanvapaudesta.

Poliittista viisautta ja kaukokatseisuuttavaaditaan koko kansakuntaa koskevissa uudistuksissa. Yksi silmiinpistävä asia on nykymenossa. Ministerit ovat nuorta sukupolvea eivätkä omaa sellaista kokemuksen tuomaa viisautta kuin monet pitkäaikaiset kansanedustajat. Kun seuraaa uutisista monen läntisen demokratian haliitusten ministereitä, voinee todeta, että monella ministereistämme on jokseenkin lyhyt kokemus.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »