web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Trumpin ja Putinin neuvottelut

 

Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuus nosti esiin monia mielenkiintoisia asioita. Tässä muutamia omia havaintojani.

Tilaisuuden aloitti Putin eikä Trump kuten ounastelin. Avauksella on aina jokin merkitys ja vaikutus. Putin otti esille esimerkiksi Venäjän väitetyn sekaantumisen USA:n presidentinvaaleihin ja kiistti tiukasti seekaantumisen asiaan. Putiin esiintyi itsevarmasti. Trumpin elekieli kertoi jotain sellaista, etttä hänen oli vaikeaa kuunnella Putinin kohtuullisen pitkää aloituspuheenvuoroa. Trumpin elekieli ei kertonut sellaisesta olotilasta, jollaista olemme tottuneet näkemään uutiskuvista. Itsevarmuus ei välittynyt.

Putin oli ilmiselvästi valmistautunut hyvin varsinkin vaaleihin sekaantumista koskevaan asiaan ja heitti Trumpille koepallon yhteisestä tutkinnasta. Trump tarttui syöttiin. Trump toimikin vastoin odotuksia myötäillessään Putinia. Trump ei seisonutkaan tiedusteluviranomaistensa tutkinnan takana. Hyvä valmistautuminen antoi Putinille etulyöntiaseman.

Putin käytti hänelle tuttua taktiikkaa ja saapui jälleen reilusti myöhäsä tapaamiseen. Trumpin esikunta reagoi asiaan sopivalla tavalla: Trump tuli Putinin jälkeen ja antoikin Putikin odottaa. Neuvottelujen kannalta aikatekijä on yleensä sen puolella, jolla on vähiten menetettävää. Itse ihmettelen sitä, miten Putin voi säännönmukaisesti sivuuttaa aikataulut kaikissa tapaamisissaan ja odotuttaa ihmisiä. Luulisi, että moni valtionpäämies jättäisi tällaiset tapaamiset väliin, koska Putin ei näytä arvostavan toisia osapuolia.

Vain presidenttien tulkkien kanssa käymät kahdenkeskiset käymät keskustelut jättävät monia asioita arvailujen varaan. Jo taustansa perusteella Putin valmistautuu hyvin kaikkiin tilaisuuksiin. Hän perehtyy asioihin. Venäjän kirjeenvaihtajakin tämän totesi. Mitä paremmin neuvottelujen osapuolet ovat käyneet läpi taustoja, toisen osapuolen neuvottelutyyliä, erilaisia vaihtoehtoja, avausehdotuksia, neuvotteluvoimaa jne sitä paremmat edellytykset heillä on mukauttaa toimintaansa kulloiseenkin tilanteeseen.

Asiaa voi tarkastella myös sen perusteella, miten tärkeinä osapuolet pitävät toisaalta keskinäisiä ja samalla edustamiensa maiden sekä henkilökohtaisia suhteita ja toisaalta miten paljon painoa he panevat painoa neuvottelussa esille oleviin asioihin (mielikuva, liikkumatila eri kysymyksissä, valtapyrkimykset, kaupalliset edut jne). On selvää, että suurvaltojen kannattaa pyrkiä toimiviin keskeisiin suhteisiin saadakseen aikaa molemmille osapuolille tärkeitä asioita, jotka koskevat samalla laajasti muitakin maita ja koko maailmaa. Nyt kysymyksessä oli ensimmäinen Trumpin ja Putinin välinen virallinen tapaaminen. Lienee selvää, että suurvaltojen johtajien välisissä neuvotteluissa kummankin osapuolen intresseissa on menestyä asiakysymyksissä mahdollisimman hyvin riskeeraamatta kuitenkaan tulevia yhteistyömahdollisuuksia. Tiedotustilaisuuden perusteella jäi mietityttämään varsinkin Trumpin puheenvuorojen perusteella, painoivatko Trumpin ja Putin suhteet asioita enemmän vaakakupissa.

Tulevat viikon näyttävät, milaisia tulkintoja tapaamisesta tehdään ja millaisia vaikutuksia tapaamisella on myös kummankin maan sisäpolitiikassa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »