web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Trumpin ja Putinin neuvottelut

 

Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuus nosti esiin monia mielenkiintoisia asioita. Tässä muutamia omia havaintojani.

Tilaisuuden aloitti Putin eikä Trump kuten ounastelin. Avauksella on aina jokin merkitys ja vaikutus. Putin otti esille esimerkiksi Venäjän väitetyn sekaantumisen USA:n presidentinvaaleihin ja kiistti tiukasti seekaantumisen asiaan. Putiin esiintyi itsevarmasti. Trumpin elekieli kertoi jotain sellaista, etttä hänen oli vaikeaa kuunnella Putinin kohtuullisen pitkää aloituspuheenvuoroa. Trumpin elekieli ei kertonut sellaisesta olotilasta, jollaista olemme tottuneet näkemään uutiskuvista. Itsevarmuus ei välittynyt.

Putin oli ilmiselvästi valmistautunut hyvin varsinkin vaaleihin sekaantumista koskevaan asiaan ja heitti Trumpille koepallon yhteisestä tutkinnasta. Trump tarttui syöttiin. Trump toimikin vastoin odotuksia myötäillessään Putinia. Trump ei seisonutkaan tiedusteluviranomaistensa tutkinnan takana. Hyvä valmistautuminen antoi Putinille etulyöntiaseman.

Putin käytti hänelle tuttua taktiikkaa ja saapui jälleen reilusti myöhäsä tapaamiseen. Trumpin esikunta reagoi asiaan sopivalla tavalla: Trump tuli Putinin jälkeen ja antoikin Putikin odottaa. Neuvottelujen kannalta aikatekijä on yleensä sen puolella, jolla on vähiten menetettävää. Itse ihmettelen sitä, miten Putin voi säännönmukaisesti sivuuttaa aikataulut kaikissa tapaamisissaan ja odotuttaa ihmisiä. Luulisi, että moni valtionpäämies jättäisi tällaiset tapaamiset väliin, koska Putin ei näytä arvostavan toisia osapuolia.

Vain presidenttien tulkkien kanssa käymät kahdenkeskiset käymät keskustelut jättävät monia asioita arvailujen varaan. Jo taustansa perusteella Putin valmistautuu hyvin kaikkiin tilaisuuksiin. Hän perehtyy asioihin. Venäjän kirjeenvaihtajakin tämän totesi. Mitä paremmin neuvottelujen osapuolet ovat käyneet läpi taustoja, toisen osapuolen neuvottelutyyliä, erilaisia vaihtoehtoja, avausehdotuksia, neuvotteluvoimaa jne sitä paremmat edellytykset heillä on mukauttaa toimintaansa kulloiseenkin tilanteeseen.

Asiaa voi tarkastella myös sen perusteella, miten tärkeinä osapuolet pitävät toisaalta keskinäisiä ja samalla edustamiensa maiden sekä henkilökohtaisia suhteita ja toisaalta miten paljon painoa he panevat painoa neuvottelussa esille oleviin asioihin (mielikuva, liikkumatila eri kysymyksissä, valtapyrkimykset, kaupalliset edut jne). On selvää, että suurvaltojen kannattaa pyrkiä toimiviin keskeisiin suhteisiin saadakseen aikaa molemmille osapuolille tärkeitä asioita, jotka koskevat samalla laajasti muitakin maita ja koko maailmaa. Nyt kysymyksessä oli ensimmäinen Trumpin ja Putinin välinen virallinen tapaaminen. Lienee selvää, että suurvaltojen johtajien välisissä neuvotteluissa kummankin osapuolen intresseissa on menestyä asiakysymyksissä mahdollisimman hyvin riskeeraamatta kuitenkaan tulevia yhteistyömahdollisuuksia. Tiedotustilaisuuden perusteella jäi mietityttämään varsinkin Trumpin puheenvuorojen perusteella, painoivatko Trumpin ja Putin suhteet asioita enemmän vaakakupissa.

Tulevat viikon näyttävät, milaisia tulkintoja tapaamisesta tehdään ja millaisia vaikutuksia tapaamisella on myös kummankin maan sisäpolitiikassa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »