web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Tuhannet sivut sote-asiaa

Kansanedustajilla on iso urakka, kun he käsittelevät sote-aineistoa. Varsinkin sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta joutuvat toimimaan kovassa paineessa. Eivätkä pelkästään edustajat vaan myös valikuntaneuvokset, jotka käytännössä kirjoittavat mietintöluonnokset käsittelyyn ja sitten lopulliset mietinnöt.

Tavallisille kansalaisille eduskuntatyö näyttäytyy lähinnä tv-uutisten, ajankohtaiohjelmien ja tortaisin lähetettävien kyselytuntien muodossa.  Viimeksi mainitut ovat eräänlaista kansalaisille tarjoiltavaaa sirkushupia. Valiokuntatyö jää aika tuntemattomaksi isolle osalle kansalaisia. Harvapa lukee mietintöjä ja ottaa selvää siitä, keitä asiantuntijoita on käsittelyn aikana kuultu. Sitä emme tiedä, mitkä eri tahot ja miten tiiviisti ovat yhteydessä varinkin hallituspuolueiden edustajiin eri käsittelyvaiheissa. Harva edustaja kertoo avoimesti tällaisista yhteyksistä. On selvää, että sote-käänteissäkin on ollut ja on koko ajan voimakastakin vakuttamista. Kyseessä ovat isot taloudelliset intressit.

Eduskuntaakin tarvitaan lisää avoimuutta. Olisi aika luonnollista, että eduskunnassa kävijöiden tietoja annettaisiin nykyistä joustavammin median käyttöön. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että tätä kautta kaikki yhteydet tulisivat julkisiksi.

Kansanedustajilla on monenlaisia sidoksia. Rahaa tarvitaan vaalityöhön. Vaikka on muodikasta sanoa, etteivät lahjoitukset luo tarvetta vastapalveluihin, totuus on toinen. Syntyy kiitollisuudenvelkaa. Syntyy tarvetta ymmärtää lahjoittajien näkemyksiä, vaikka ei suoranaisesti edistäisikään joitakin lahjoittajapiireille tärkeitä asioita. On vaikea kuvitella, että lahjoittajat ihan vain hyvän hyvyyttään lahjoittavat suuria summia vaalityöhön. Käytännössä moni vähemmän tunnettu ehdokasjoutuu tyytymään pienen pieniin lahjoituksiin. Vaikka rahalla ei voikaan aina hankkia menestystä vaaleissa, ilman rahaa ei saa näkyvyyttä, ellei ole jo ennestään jollakin tavalla julkkis.

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »