web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Soten opetuksia

Soten valmistelu jatkuu kovassa paineessa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Mietittävää riittää perustuslakivaliokunnan kannanottojen perusteella. Mitä tästä valmistelusta kannattaa oppia?

Sote on ollut vuosia hallitusten uudistuskohteena. Ennen Sipilän hallitusta Kataisen hallituksen ohjelmaan kirjattiin kunnianhimoinen kuntaperusteinen tavoite, joka tyssäsi. Orpo ja Bakman esittelivat oman mallinsa, joka sekään ei tuottanut tulosta. Parlamentaarinen esityskin kohtasi vaikeuksia. Sipilän hallitus teki yllätti kytkemällä keskustan hellimän maakuntauudistuksen ja kokoomuksen ajaman kilpailutukselle perustuvan valinnanvapoauden yhteen. Perussuomalaisilla ja sittemmin siitä eronneilla sinisillä ei ole puumerkkiä hankkeessa.

Eduskunta päättää todella pienellä enemmistöllä tästä vuosisadan kankkeesta. Sen toteuttaminen jää seuraavan ja sitä seuraavien hallitusten tehtäväksi. Tässä piileekin ongelma. Uusi hallitus ei ehkä hyväksykä'än kaikkea sellaisenaan, vaan pyrkii muuttamaan päätettyä. Paljon riippuu tietenkin tullevan hallituksen hallituspohjasta. Tästä seuraa jälleen kerran työtä ja työtä. Olisiko tämä monipolvinen vuosia kestänyt valmistelu sitten voitu hoitaa jotenkin muuten?

Johtopäätöksenä voinee sanoa, että valmistelu olisi pitänyt hoitaa monella tavalla linjakkaammin. Yhteisen hyväksyttävyyden kannalta tavoitteet ja keskeiset linjaukset olisi kannattanut valmistella mahdollisimman laajalla eduskuntaryhmien yhteistyöllä ja asiantuntijaperusteisesti. Kun linjauksista olisi saatu mahdollisimman laaja yksituumaisuus, lainsäädäntö olisi ollut yksinkertaisempaa ja myös toimeenpano hallitumpaa.

Vuosikymmeniä sitten omaksutulla komiteatyöskentelyllä oli arvonsa. Laajapohjaisia uudistushankkeita saatiin totteutettua. Toki entisenlainen työskentely ei sellaisenaan ole nykyaikaa.  Tietotekniikka ja tietotiede helpottavat nyt työskentelyä monin tavoin.

Koska kyseessä on valtava hanke, lainsäädännön jälkeen sen toimeenpano on vieläkin haastaavampaa. Uudet organisaatiot eivät noin vain ala toimia tehokkaasti. Aikaa kuluu opetteluun ja uusien käyttäntöjen luomiseen. Henkilöstön siirrot uusien työnantajien palvelukseen eivät nekää ole yksinkertaainen asia palkkausasioista puhumattakaan. Tulemme näkemään vielä monenlaisia kiemuroita. Valitettavasti kaikki tämä vaikuttaa siihen, että palvelut ainakin tilapäisesti kärsivät. Aikaa menee muuhun kuin kansalaisten palvelemiseen.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »