web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kavojen säilyttämisestä pääasia

Sotesttä päättäminen lähestyy. Parin kolmen viikon kuluessa näemme melkoisen näytelmän: Sipilän hallitus ajaa soten päätökseen vastusteluista aja epäilyistä huolimatta. Maakuntavaalit järjestetään pikaisella aikataululla.

Sote on  kahden puolueen lehänkauppojen tulos. Kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta pitkään ajamansa maakuntahallinnon. Siniset saivat olla mukana hallituksessa. En ole m issään vaiheessa havainnut, mitkä ovat olleet sinisten omat tavoitteet.

Sosiaali- ja tyerveydenhuolto myllätään perusteellisesti. Hyvin toimivat osat joutuvat muutosten kouriin. Ihmisten aikaa menee yhä enemmän muutoshankkeissa, potilastyöhön jää vähemmän aikaa. Valtiovalta ottaa tiukan otteen, koska rahoitus tulee valtion kassasta.

Valinnanvapaudesta ihmisillä on erilaisia käsityksiä. Joku ajattelee voivansa valita esimerkiksi hoitavan lääkärin. Kuitenkin valinta tehdään palveluontuottajien kesken. Vaikka onnistuisikin saamaan mahdollisimman hyvän ammattihenkilön hoitoa, tilanne ei ole pysyvä. Kuten nytkin ihmiset esimerkiksi vaihtavat työpaikkaa.

Syrjäseuduilla tilaanne tuskin paljonkaan poikkeaa nykyisestä. Palvelutarjontaa ei ole samalla tavalla kuin isoissa kaupungeissa. Valinnanvapaus jää kuolleeksi kirjaimeksi.

Kun kela-korvaukset poistuvat, moni siirtyy yksityisten palvelujen jäyttäjästä yhteiskunnan rahoittamiin sote-palveluihin. Tämä koskee varsinkin hammashoitoa. Nythän iso joukko ihmisiä käyttää yksityisiä hammashoitopalveluja. Jonot kasvavat. Tarkastuksia tehdään entistä harvemmin. Tällä on monenlaisia kielteisiä vaikutuksia.

Sotesta on tullut arvovaltakysymys. Hallitus ei halua myöntää esitystensä heikkouksia, vaan maalailee uhkakuvia. Käytännössä suurimmat ongelmat ovat olleet terveyskeskustoiminnassa. Lääkärille on pitkiäkin jonoja. Erikoissairaanhoito on paikannut perusterveydenhuollon pullonkauloja. Pienemmilläkin uudistuksilla voitaisiin turvata palvelut. Samaan hengenvetoon on todettava, että aikaisemmillakaan hallituksilla ei ole ollut kykyä uudistuksiin. Kataisen hallituksen suurkunnat eivät saaneet tulta alleen.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »