web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kavojen säilyttämisestä pääasia

Sotesttä päättäminen lähestyy. Parin kolmen viikon kuluessa näemme melkoisen näytelmän: Sipilän hallitus ajaa soten päätökseen vastusteluista aja epäilyistä huolimatta. Maakuntavaalit järjestetään pikaisella aikataululla.

Sote on  kahden puolueen lehänkauppojen tulos. Kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta pitkään ajamansa maakuntahallinnon. Siniset saivat olla mukana hallituksessa. En ole m issään vaiheessa havainnut, mitkä ovat olleet sinisten omat tavoitteet.

Sosiaali- ja tyerveydenhuolto myllätään perusteellisesti. Hyvin toimivat osat joutuvat muutosten kouriin. Ihmisten aikaa menee yhä enemmän muutoshankkeissa, potilastyöhön jää vähemmän aikaa. Valtiovalta ottaa tiukan otteen, koska rahoitus tulee valtion kassasta.

Valinnanvapaudesta ihmisillä on erilaisia käsityksiä. Joku ajattelee voivansa valita esimerkiksi hoitavan lääkärin. Kuitenkin valinta tehdään palveluontuottajien kesken. Vaikka onnistuisikin saamaan mahdollisimman hyvän ammattihenkilön hoitoa, tilanne ei ole pysyvä. Kuten nytkin ihmiset esimerkiksi vaihtavat työpaikkaa.

Syrjäseuduilla tilaanne tuskin paljonkaan poikkeaa nykyisestä. Palvelutarjontaa ei ole samalla tavalla kuin isoissa kaupungeissa. Valinnanvapaus jää kuolleeksi kirjaimeksi.

Kun kela-korvaukset poistuvat, moni siirtyy yksityisten palvelujen jäyttäjästä yhteiskunnan rahoittamiin sote-palveluihin. Tämä koskee varsinkin hammashoitoa. Nythän iso joukko ihmisiä käyttää yksityisiä hammashoitopalveluja. Jonot kasvavat. Tarkastuksia tehdään entistä harvemmin. Tällä on monenlaisia kielteisiä vaikutuksia.

Sotesta on tullut arvovaltakysymys. Hallitus ei halua myöntää esitystensä heikkouksia, vaan maalailee uhkakuvia. Käytännössä suurimmat ongelmat ovat olleet terveyskeskustoiminnassa. Lääkärille on pitkiäkin jonoja. Erikoissairaanhoito on paikannut perusterveydenhuollon pullonkauloja. Pienemmilläkin uudistuksilla voitaisiin turvata palvelut. Samaan hengenvetoon on todettava, että aikaisemmillakaan hallituksilla ei ole ollut kykyä uudistuksiin. Kataisen hallituksen suurkunnat eivät saaneet tulta alleen.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »