web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

EU:n arvot ja todellisuus

EU:n perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen,vapaus, kansanvalta, tasavalta ja oikeusvatio. Arvojen sanotaan yhdistävän jäsenvaltioita. Unioniin ei pitäisi voida kuulua maita, jotka eivät kunnioita näitä arvoja. Entä käytäntö eri jäsenmaissa? Luonnollisestti arvot eivät koskaan ja missään toteudu läheskään täydellisesti. Arvot ovatkin pikemmiten luonteeltaan päämääriä.

 

Äskettäin luimme selvityksestä, miten maamme ei kunnioita ihmisoikeuksia maahanmuuttopolitiikassaan. Turvapaikkahakemuksia hylätään ja ihmisiä palautetaan vaarallisiin oloihin. Ulkopuolisena päätösten perusteita on vaikea arvioida. Vertailua kannattaa tehdä myös muiden EU-maiden käytäntöihin ja selvittää esimerkiksi muutoksenhakuprosessia ja hakemusten uudellen vireille panemisen mahdollisuuksia. Tällä ei tietenkään voi perustella mahdollisesti eepäoikeudenmukaisia menettelyjä ja päätöksiä. Suomessa hylkäävään päätökseen voi hakea muutosta hallinto-oikeuksissa ja yrittää saada asia myös korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn. Tämän lisäksi hakemuksen saa monta kertaa uudelleen vireille, kun esittää uuden perusteen (kristinuskoon kääntyminen, homous jne ja niistä syntyvä suojelun tarve). Tämä ei liene sama kaikissa jäsenmaissa.

 

Vuosia olemme nähneet, miten Romania ja Bulgaria hoitavaat omien vähemmistöjensä asioita. Niiden romaneja on EU-maiden kaduilla kerjäämässä. Huomio kiinnittyy nimenomaan vanhoihin naisiin, jotka istuvat tuntikaupalla pakkasessa Suomessakin. Tuskinpa nuo ihmiset ovat ihan oma-aloitteisesti tänne tulleet tuhansien kilometrien päästä ja kielitaidotttomina. Tulot jäävät minimaalisiksi. Sanotaan, ettei ole ihmiskauppaa.

Jokunen ilta sitten televisiossa näytettiin bangladeshilaisten siirtotyölaisten oloista Kreikan mantereen kasvihuoneissa. Yksi mies kertoi saavansa palkkaa 22 euroa päivässä. Työntekijät joutuvat maksamaan pienestä palkasta vielä kuluja isännälleen. Kun ei ole työlupaa, asema on kaikin puolin turvaton. Lakkokin tukahdutettiin aseilla. EU:n jäsenmaana Kreikka rikkoo perusarvoja ja kansainvälisiä sopimuksia. Tähän ei puututa.

 

Puolassa on töissä Pohjois-Korean lähettämiä ihmisiä hankkimassa ulkomaan valuuttaa maan eliitin ylellisen elämän ylläpitoon ja asevarusteluun. Espanjan vihannesviljemilläkin löytynee iso määrälihmisiä, joilla ei ole laillista oleskelu- ja työlupaa. He tekevät raskasta työtä, kun muut vaihtoehdot ovat vähissä.

 

Nuo muutamat esimerkit kertovat siitä, että EU:lla on hienot arvot ja että käytännön elämä kulkee monessa suhteessa omaa latuaan. Arvojen toteutumista ei kovinkaan tehokkaasti valvoja ja siihen puututa. Muuten on vaikea ymmärtää tuollaista hädänalaisessa tilanteessa olevien ihmisten hyväksi käyttöä. Jos EU vielä laajenee, ei tilanne ainakaan parane.

 

Jotkut päättäjät ovat näyttävästi olleet myös Turkinkin jäsenyyden kannalla. Tuskinpa lainsäädännölläkään muutetaan vanhaa kulttuuria, jossa on monia perusarvojen vastaisia piirteitä. Turkin nykyinen politiikka sitä paitsi ajaa maata yhä kaueammsa EU:sta. Turkkia ei kuitenkaan haluta suututtaa. Pelkona on miljoonien pakolaisten päästäminen Eurooppaan.

Mielestäni EU:n kannattaa panna asiansa kuntoon ennen yhdenkään uuden jäsenmaan ottamista unioniin. Pelkkä markkina-alueen laajennus ei voi olla perusteena laajeennukseen.

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »