web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

EU:n arvot ja todellisuus

EU:n perusarvoja ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen,vapaus, kansanvalta, tasavalta ja oikeusvatio. Arvojen sanotaan yhdistävän jäsenvaltioita. Unioniin ei pitäisi voida kuulua maita, jotka eivät kunnioita näitä arvoja. Entä käytäntö eri jäsenmaissa? Luonnollisestti arvot eivät koskaan ja missään toteudu läheskään täydellisesti. Arvot ovatkin pikemmiten luonteeltaan päämääriä.

 

Äskettäin luimme selvityksestä, miten maamme ei kunnioita ihmisoikeuksia maahanmuuttopolitiikassaan. Turvapaikkahakemuksia hylätään ja ihmisiä palautetaan vaarallisiin oloihin. Ulkopuolisena päätösten perusteita on vaikea arvioida. Vertailua kannattaa tehdä myös muiden EU-maiden käytäntöihin ja selvittää esimerkiksi muutoksenhakuprosessia ja hakemusten uudellen vireille panemisen mahdollisuuksia. Tällä ei tietenkään voi perustella mahdollisesti eepäoikeudenmukaisia menettelyjä ja päätöksiä. Suomessa hylkäävään päätökseen voi hakea muutosta hallinto-oikeuksissa ja yrittää saada asia myös korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn. Tämän lisäksi hakemuksen saa monta kertaa uudelleen vireille, kun esittää uuden perusteen (kristinuskoon kääntyminen, homous jne ja niistä syntyvä suojelun tarve). Tämä ei liene sama kaikissa jäsenmaissa.

 

Vuosia olemme nähneet, miten Romania ja Bulgaria hoitavaat omien vähemmistöjensä asioita. Niiden romaneja on EU-maiden kaduilla kerjäämässä. Huomio kiinnittyy nimenomaan vanhoihin naisiin, jotka istuvat tuntikaupalla pakkasessa Suomessakin. Tuskinpa nuo ihmiset ovat ihan oma-aloitteisesti tänne tulleet tuhansien kilometrien päästä ja kielitaidotttomina. Tulot jäävät minimaalisiksi. Sanotaan, ettei ole ihmiskauppaa.

Jokunen ilta sitten televisiossa näytettiin bangladeshilaisten siirtotyölaisten oloista Kreikan mantereen kasvihuoneissa. Yksi mies kertoi saavansa palkkaa 22 euroa päivässä. Työntekijät joutuvat maksamaan pienestä palkasta vielä kuluja isännälleen. Kun ei ole työlupaa, asema on kaikin puolin turvaton. Lakkokin tukahdutettiin aseilla. EU:n jäsenmaana Kreikka rikkoo perusarvoja ja kansainvälisiä sopimuksia. Tähän ei puututa.

 

Puolassa on töissä Pohjois-Korean lähettämiä ihmisiä hankkimassa ulkomaan valuuttaa maan eliitin ylellisen elämän ylläpitoon ja asevarusteluun. Espanjan vihannesviljemilläkin löytynee iso määrälihmisiä, joilla ei ole laillista oleskelu- ja työlupaa. He tekevät raskasta työtä, kun muut vaihtoehdot ovat vähissä.

 

Nuo muutamat esimerkit kertovat siitä, että EU:lla on hienot arvot ja että käytännön elämä kulkee monessa suhteessa omaa latuaan. Arvojen toteutumista ei kovinkaan tehokkaasti valvoja ja siihen puututa. Muuten on vaikea ymmärtää tuollaista hädänalaisessa tilanteessa olevien ihmisten hyväksi käyttöä. Jos EU vielä laajenee, ei tilanne ainakaan parane.

 

Jotkut päättäjät ovat näyttävästi olleet myös Turkinkin jäsenyyden kannalla. Tuskinpa lainsäädännölläkään muutetaan vanhaa kulttuuria, jossa on monia perusarvojen vastaisia piirteitä. Turkin nykyinen politiikka sitä paitsi ajaa maata yhä kaueammsa EU:sta. Turkkia ei kuitenkaan haluta suututtaa. Pelkona on miljoonien pakolaisten päästäminen Eurooppaan.

Mielestäni EU:n kannattaa panna asiansa kuntoon ennen yhdenkään uuden jäsenmaan ottamista unioniin. Pelkkä markkina-alueen laajennus ei voi olla perusteena laajeennukseen.

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »