web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kotoutukseen kannattaa osoittaa varoja

Aran tietojen mukaan Suomessa on 1.585 asunnotonta alle 25-vuotiasta. Iso luku maassa, jossa luulisi olevan varaa järjestää asuntoja ihmisille siten, ettei vuodesta toiseen tarvitsisi lukea asunnottomuutta varten laadituista ohjelmista. Kun meille tuli 2015 yli 30.000 turvapaikanhakijaa, kaikille järjestettiin pikavauhtia asunto pään päälle ja ruokailu sekä vaatetus. Samoin terveydenhuolto, monilla paikkakunnilla yksityisille lääkäriasemille.

 

Näyttää siltä, että polittisilta päättäjiltä puuttuu tahtoa hoitaa omien kansalaisten asuntoasiat kuntoon. Sama koskee perustulon niukkuutta. Ihmiset käyvät ruokajonoissa hakemassa ruokaa, kun toimeentulotuki ja pienet eläkkeet eivät riitä monesti korkeiden lääkekulujen kanssa säälliseen elämiseen. Olen itse kuullut apteekissa omin korvin, kun vanha ihminen on jättänyt osan lääkkeistä ottamatta, kun ei ole rahaa. Jopa 50 euron omavastuu ensimmäisellä kerralla on  nyt ollut monelle liian suuri menoerä.

Maahanmuuttajien asiat ovat monella tavalla vaikeita. Migrin työntekijät joutuvat työskentelemään kovan paineen alla. Hylkäyspäätöksistä valitetaan. Uusia hakemuksia tehdään uusin perustein - esimerkiksi  kristinuskoon kääntyminen ja homous perusteina. Ihmisten todellinen henkilöllisyys saattaa monessa tapauksessa jäädä selvittämättä, kun mitään henkilöllisyyspapereita ei ole ollut maahan tullessa. Kielteisen päätöksen saaneet saavat tuekseen monella paikkakunnalla kansalaisia, jotka eivät voi hyväksyä tilannetta. Puhutaan paperittomista, vaikka kysymyksessä on laiton maassa oleskelu. Rajanveto laillisuuden ja laittomuuden välillä hämärtyy.

EU on ollut jokseenkin hampaaton tilanteessa, jossa salakuljettajat ovat harjoittaneet rahakasta toimintaansa, joka pahimmillaan esiintyy ihmiskauppana. Ihmisiä myydään myös orjiksi, kun heillä ei ole varaa maksaa kuljetuksista yli Välimeren.

Kaikki EU-maat eivät osallistu millään tavalla taakan jakamiseen. Ei ole mitenkään ihme, jos ääriliikkeet saavat yhä enemmän kannatusta monissa maissa. Liian moni kansalainen äänestää populisteja, kun on menettänyt uskonsa perinteisiin puolueisiin. Kehitys ei näytä hyvältä. Päättäjien on uskallettava toimia siten, ettei luottamus kansalaisten silmissä rapaudu.

Länsimailla on varaa antaa turvaa hädässä oleville. Se saa kansalaisten hyväksynnän kuten ennenkin. Muitamme esimerkiksi Chilen ja Vietnamin pakolaiset, samoin Balkanilta tulleet ihmiset. Toki määrät olivat nyt koettua pienempiä. Harmaan alueen toiminta, jossa rajaa laittoman ja laillisen välillä tahallisesti hämärretään, saa aikaa hämmennystä. Moni kansalainen ei kuitenkaan uskalla puhua asiasta ääneen, ettei lrasismikirves heilahda.

Kotoutus ja siihen käytettävät varatkin herrättävät eripuraa esimerkiksi Espoossa. Kuitenkin kaikien etu on, että oleskeluluvan saaneet saadaan mahdollisimman nopeasti koulutukseen ja työhön. Kaikkein kalleinta ja näköalatonta on käyttää rahaa ihmisten pitämiseen joutilaina. Tarvitaan aktiivimallia, jolla nyt autetaan työttömiä hakemaan töitä ja tarvittaessa luodaan työpaikkoja myös julkiselle sektorille. Jouten olosta muodostuu helposti olotila, joka ei innosta yrittämään muuta. Velkataakka ei pienene, ettei työllisyyttä saada kasvuun kaikissa ryhmissä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »