web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Maakuntien kaikkivoipaisuususko

Sote rakennetaan maakuntien perustalle. Meille vakuutetaan sitä, miten maakunnat pystyvät kilpailuttamaan palvelujen tarjoajat siten, että palvelut tuotetaan kustannustehokkaasti ja että niiden saatavuus paranee. Hallituksen ilmoituksen mukaan kustannusten nousun hillinnällä saavutetaan kolmen miljardin kustannussäästöt.

 

Monet asiat perustuvat poliittisille odotuksille. Vaikuttavuusarvioita ei ole laadittu. Näyttää olevan uskomus siitä, että maakunnissa on niin päteviä ihmisiä päättäjinä ja virkamiehinä, että kilpailutus ja kustannusten seuranta onnistuvat. Käytäntö lienee erilainen. Monet julkiset hankinnat kertovat ihan muuta.

Yksi keskeinen asia on se, etteivät päättäjät ja  kansalaiset pysty arvioimaan eri palveluntarjoajien palveluja niiden vaikuttavuuden näkökulmasta, koska sellaista tietopankkia ei ole olemassa. Isojen terveysjättien kilpailutusosaaminen on parempaa kuin maakunnissa. Kansalaisten valinta perustunee aika pitkälti niihin mielikuviin, joita ei palvelujen tarjoajat luovat kansalaisille. Tässä kaupalliset toimijat ovat etulyöntiasemassa, koska niillä on kokemusta asiakasmarkkinoinnista toisin kuin julkisilla toimijoilla. Julkisen sektorin ei ole ollut syytä markkinoida palveluja, joilla on muutenkin jonoihin asti kysyntää. Lisääntyvät palvelut merkitsevät lisää kustannuksia. Yrityksille ne tarkoittavat kasvavaa liikevaihtoa.

Valinnan vapaudesta kansalaisilla on erilaisia käsityksiä. Käytännössä ei liene tulevaisuudessakaan mahdollista valita hoitavaa lääkäriä, koska suosituimmille lääkäreille mahtuu vain tietty määrä potilaita. Valinnan vapaus koskee palvelun tuottajaa ei sitä, kuka sen palveluksessa olevista osallistuu palvelun tuottamiseen. Nytkin terveyskeskusta voi vaihtaa.

 

Yksi asia on varma: maakunnissa vahvimmin edustettuina olevat puolueet saavat eniten tärkeimpiä luottamushenkilö- ja virkmiespaikkoja. Koko maan mittakaavassa keskusta on vahvoilla, mikä selittää sen maakuntainnokkuuden. Todellisuudessa nyt ollaan luomassa ylimitoitetua organisaatiota asukasluvultaan pieneen maahan. Monissa metropoleissa eri puolilla mailmaa on yhtä paljon asukkaita kuin koko Suomessa eikä niillä ole tällaista organisaatiota.

Kun kerran uusi hallinto luodaan, se ohjaa toimintaa vuosikymmeniä eteen päin. Churchillin sanoin ensin luomme rakenteet ja sitten ne ohjaavat meitä. Toivon, ettei tuota himmeliä meille suunnitellussa laajuudessa luoda.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »