web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Presidenttiehdokkaiden puheet

Ylen vaalitenttien alussa kukin ehdokas piti seitsmän minuutin pituisen puheen. Asiantuntijat antoivat vielä viime hetken ohjeita. Kuulimmekin erilaisia puheita.

Vaikka kaikki ehdokkaat ovat kokeneita puhujia, tilanne ei ole mitenkään helppo. Studiossa on yleisö ja vastaanottimien takana todella iso yleisö. Televisio on armoton, ihminen on "paljaana" sanoineen, ilmeineen ja eleineen, koko olemuksellaan. Studioyleisön tapautukset voivat katkaista ajatuksenjupksun ainakin hetkeksi.

Jokainen tv:n katsoja voi pohtia mielessään, mikä merkitys viime hetken ohjeilla on. Kun on hyvin valmistautunut puheeseen, ei sitä halua enää radikaalisti muuttaa ihan viime minuuteilla. Parempi on pysyä siinä, minkä on ajatellut pitää. Yhtä vähän kannattaa yrittää olla muuta kuin mitä on. Epäaitous välittyy siinä missä aitouskin.

Puheissa odotettiin monia elementtejä: vakuuttelua (logosta), tajua kuulijoiden tunteista ja niihin vastaamista (paatosta) ja vakuuttamista omalla persoonallaan (eetosta). Näitä kaikkia kuulimme vaihtolevasti ehdokkaiden puheissa.

Itse odotin, että kaikki olisivat puhuneet ilman papereita tai pitäneet enintään avainsanat esillä edessään olevalla pöydällä. Se olisi helpottanut katsekontaktia yleisön kanssa. Samalla olisi vältytty vaikutelmalta, ettei ehdokas lukee puhetta kuten koululainen ainettaan. Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty, koska noihin muutamaan minuuttiin on ladattu niin paljon ehdokkaan ja muiden odotuksia. Paperi oli varmistuksena ja ymmärrettävä sellainen.

Oli hienoa nähdä, miten myötämielisesti ja kannustavasti monet asiantuntijat kommentoivat puheita. Se osoitti, että ehdokkaat selvisivät ihan kohtuullisesti hommastaan. Jokainen voi ajatella itsensä tuossa tilanteessa lavalla puhumassa. Monelta jäisi homma hoitamatta. Parempi on kannustaa kuin mollata. Jokainen teki parhaansa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »