web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Presidenttiehdokkaiden puheet

Ylen vaalitenttien alussa kukin ehdokas piti seitsmän minuutin pituisen puheen. Asiantuntijat antoivat vielä viime hetken ohjeita. Kuulimmekin erilaisia puheita.

Vaikka kaikki ehdokkaat ovat kokeneita puhujia, tilanne ei ole mitenkään helppo. Studiossa on yleisö ja vastaanottimien takana todella iso yleisö. Televisio on armoton, ihminen on "paljaana" sanoineen, ilmeineen ja eleineen, koko olemuksellaan. Studioyleisön tapautukset voivat katkaista ajatuksenjupksun ainakin hetkeksi.

Jokainen tv:n katsoja voi pohtia mielessään, mikä merkitys viime hetken ohjeilla on. Kun on hyvin valmistautunut puheeseen, ei sitä halua enää radikaalisti muuttaa ihan viime minuuteilla. Parempi on pysyä siinä, minkä on ajatellut pitää. Yhtä vähän kannattaa yrittää olla muuta kuin mitä on. Epäaitous välittyy siinä missä aitouskin.

Puheissa odotettiin monia elementtejä: vakuuttelua (logosta), tajua kuulijoiden tunteista ja niihin vastaamista (paatosta) ja vakuuttamista omalla persoonallaan (eetosta). Näitä kaikkia kuulimme vaihtolevasti ehdokkaiden puheissa.

Itse odotin, että kaikki olisivat puhuneet ilman papereita tai pitäneet enintään avainsanat esillä edessään olevalla pöydällä. Se olisi helpottanut katsekontaktia yleisön kanssa. Samalla olisi vältytty vaikutelmalta, ettei ehdokas lukee puhetta kuten koululainen ainettaan. Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty, koska noihin muutamaan minuuttiin on ladattu niin paljon ehdokkaan ja muiden odotuksia. Paperi oli varmistuksena ja ymmärrettävä sellainen.

Oli hienoa nähdä, miten myötämielisesti ja kannustavasti monet asiantuntijat kommentoivat puheita. Se osoitti, että ehdokkaat selvisivät ihan kohtuullisesti hommastaan. Jokainen voi ajatella itsensä tuossa tilanteessa lavalla puhumassa. Monelta jäisi homma hoitamatta. Parempi on kannustaa kuin mollata. Jokainen teki parhaansa.

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »