web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Menestystä muita auttamalla

Toiminmme sosiaalisessa känssakäymisessä kolmella keskeisellä tavalla: annamme, otamme ja tasapainoilemme antamisen ja pottamisen välillä. Rajat näiden toimintojen välillä ovat tietenkin häilyviä. Adam Grant osoittaa kirjassaan "Anna ja ota. Miksi voit menestyä parhaiten auttamalla", miksi antaminen on hyödyllistä ja miten se heijastuu paitsi antajan omaan elämän myös laajemman ihmisjoukon hyväksi.

Ottajiksi Grant kutsuu ihmisiä, jotka haluavat saada itselleen enemmän kuin ovat valmiita antamaan. Heille tärkeintä on oma etu, jonka he panevat muiden taikka yhteisten etujen edelle. Antajalle asioissa on kyse aina hänestä itsestään. Tämä näkyy puheena minä, minun, minä itse. He puhuvat voimakkaasti ja osoittavat hallintsevansa tilanteita. He huokuvat itsevarmuutta.

Antajat ovat ihmisiä, jotka antavat toisille esimerkiksi aikaansa, tietojaan tai ideoitaan enemmän, kuin mitä itse saavat. He ajattelevat, mitä muut tarvitsevat. He auttavat silloinkin, kun eivät odota mitään vastapalveluksia.

Tasapainoilijat pyrkivät saavuttamaan tasapainoa antamisen ja saamisen välillä. He odottavat saavansa omista palveluksistaan vastapalveluja. He pyrtkivät noudattamaan toiminnassaan reiluuden periaatetta: palvelus palveluksesta.

Eri tyylejä noudattavat ihmiset menestyvät elämässään. Grant kuitenkin osoittaa, miten sellaiset antajat, joka huolehtivat samalla sekä omista että muiden eduista menestyvät pitkällä tähtäisemllä parhaiten. He luovat sosiaalisia verjostoja, rakentavat hedelmällistä yhteistyötä, jossa ryhmän edut ovat ensisijaisia, saavat ihmisistä esiin parhaita puolia ja saavat heidät kukoistamaan sekä pysyvät vaikuttamaan ihmisiin esimerkiksi neuvotteluissa ja myynnissä. Jos ihminen toimiin äärimmäisen epäitsekkäästi eikä huolehdi muita auttaessaan samalla myös omista eduistaan, hänellä on vaarana joutua kynnysmatoksi ja altistavat helposti itsensä työuupumukselle.

Jokaisella on monenlaisia keinoja toimia antajana. Jokainen voi muovata työssään yleensä ainakin jonkin verran toimenkuvaansa vastaamaan omia arvojaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Toisille voi tehdä pieniä palveluksia näiden sitä pyytämättä ja antaa usein kannustavaa palautetta. Kannattaa liittyä erilaisiin verkostoihin taikka panna sellaisia alule. Aina tarvittaessa kannattaa pyytää apua heiltä, jotka osaavat jonkin asian meitä paremmin. Avun pyytämisellä osoitamme arvostusta. Samalla voimme virittää vastavuoroisuuden kehän. Antaminen siis kannattaa. Jokainen, joka tekee vapaaehtoistyötä, tunnistaa antamisen merkityksen.Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »