web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Menestystä muita auttamalla

Toiminmme sosiaalisessa känssakäymisessä kolmella keskeisellä tavalla: annamme, otamme ja tasapainoilemme antamisen ja pottamisen välillä. Rajat näiden toimintojen välillä ovat tietenkin häilyviä. Adam Grant osoittaa kirjassaan "Anna ja ota. Miksi voit menestyä parhaiten auttamalla", miksi antaminen on hyödyllistä ja miten se heijastuu paitsi antajan omaan elämän myös laajemman ihmisjoukon hyväksi.

Ottajiksi Grant kutsuu ihmisiä, jotka haluavat saada itselleen enemmän kuin ovat valmiita antamaan. Heille tärkeintä on oma etu, jonka he panevat muiden taikka yhteisten etujen edelle. Antajalle asioissa on kyse aina hänestä itsestään. Tämä näkyy puheena minä, minun, minä itse. He puhuvat voimakkaasti ja osoittavat hallintsevansa tilanteita. He huokuvat itsevarmuutta.

Antajat ovat ihmisiä, jotka antavat toisille esimerkiksi aikaansa, tietojaan tai ideoitaan enemmän, kuin mitä itse saavat. He ajattelevat, mitä muut tarvitsevat. He auttavat silloinkin, kun eivät odota mitään vastapalveluksia.

Tasapainoilijat pyrkivät saavuttamaan tasapainoa antamisen ja saamisen välillä. He odottavat saavansa omista palveluksistaan vastapalveluja. He pyrtkivät noudattamaan toiminnassaan reiluuden periaatetta: palvelus palveluksesta.

Eri tyylejä noudattavat ihmiset menestyvät elämässään. Grant kuitenkin osoittaa, miten sellaiset antajat, joka huolehtivat samalla sekä omista että muiden eduista menestyvät pitkällä tähtäisemllä parhaiten. He luovat sosiaalisia verjostoja, rakentavat hedelmällistä yhteistyötä, jossa ryhmän edut ovat ensisijaisia, saavat ihmisistä esiin parhaita puolia ja saavat heidät kukoistamaan sekä pysyvät vaikuttamaan ihmisiin esimerkiksi neuvotteluissa ja myynnissä. Jos ihminen toimiin äärimmäisen epäitsekkäästi eikä huolehdi muita auttaessaan samalla myös omista eduistaan, hänellä on vaarana joutua kynnysmatoksi ja altistavat helposti itsensä työuupumukselle.

Jokaisella on monenlaisia keinoja toimia antajana. Jokainen voi muovata työssään yleensä ainakin jonkin verran toimenkuvaansa vastaamaan omia arvojaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Toisille voi tehdä pieniä palveluksia näiden sitä pyytämättä ja antaa usein kannustavaa palautetta. Kannattaa liittyä erilaisiin verkostoihin taikka panna sellaisia alule. Aina tarvittaessa kannattaa pyytää apua heiltä, jotka osaavat jonkin asian meitä paremmin. Avun pyytämisellä osoitamme arvostusta. Samalla voimme virittää vastavuoroisuuden kehän. Antaminen siis kannattaa. Jokainen, joka tekee vapaaehtoistyötä, tunnistaa antamisen merkityksen.Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »