web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Työllisyys on parasta lääkettä kansalaisille

Suomen talous kasvaa voimakkaasti. Tämä heijastuu myös kotitalouksiin. Kuitenkin meillä on paljon perheitä ja ihmisiä, jotka eivät pääse osallisiksi tästä hyvästä omassa elämässään.

Eduskuntakeskusteluissa kuulemme toistuvasti siitä, miten työllisyyden kasvu on paras lääke moneen asiaan. Tietenkin jokainen uusi työllistynyt ihminen voi yleensä kohentaa talouttaan ja samalla auttaa yhteiskuntaa, kun sosiaalimenot pienenevät. Samanaikaisesti todella pienituloiset eläkeläiset ja työelämästä muutin poissa olevat eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä. Eläkkeet eivät nouse. Työttömyyskorvauksia on leikattu. Menot kasvavat tulojen ja tukien pysyessä ennallaan.  Moni kamppailee esimerkiksi kohoavien lääkekustannusten kanssa. Leipäjonot eivät lyhene.

Yksi asia ihmetyttää erityisesti. Meillä on edelleen tuhansia asunnottomia. Asunnottomuuden poisttosta tehdään ohjelmia, vaikka asia olisi korjattavissa. Kun maahamme tuli vuonna 2015 yli 30 000 turvapaikanhakijaa, heidät pystyttiin majoittamaan todella nopealla aikataululla. Viranomaiset siis pystyvät nopeisiin toimenpiteisiin. Miksi samaan ei pystyttäisi omien asunnottomien osalta?

Tällä hetkellä työryhmä pohtii yritystukia ja niiden mahdollista leikkaamista. Asia onkin monin verroin ongelmallisempi kuin pienituloisia koskevien etuuksien leikkaaminen. Suurimpia tukia saavat osaavat puolustaa tehokkaasti etujaan. Niitä kuunnellaan joka vaiheessa. Puoluekannasta riippumatta poliitikoilla ei ole rohkeutta kovin radikaaliin toimiin vaalilupauksista huolimatta. Helpoin ratkaisu on jälleen kerran todeta, että tukiviidakkoa pystytä leikkaamaan, varsinkin kun talouskasvu joka tapaauksessa pienenee tulevia vuosina, jolloin myös leikkauksia tehtäisiin.

Politiikka on edelleen kunkin puolueen omien todellisten tai kuviteltujen kannattajajoukkojen etujen ajamista, vaikka puhutaankin yhteisistä eduista. Valitettavasti liian moni kansalainen joutuu seuraamaan sivusta hyvinvoinnin kasvua. Kun on työnsä tehnyt pienellä palkalla ja saa nyt pientä eläkettä, eivät puheet työllisyyden kasvun hedelmistä enää tätä ryhmää auta.


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »