web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Työllisyys on parasta lääkettä kansalaisille

Suomen talous kasvaa voimakkaasti. Tämä heijastuu myös kotitalouksiin. Kuitenkin meillä on paljon perheitä ja ihmisiä, jotka eivät pääse osallisiksi tästä hyvästä omassa elämässään.

Eduskuntakeskusteluissa kuulemme toistuvasti siitä, miten työllisyyden kasvu on paras lääke moneen asiaan. Tietenkin jokainen uusi työllistynyt ihminen voi yleensä kohentaa talouttaan ja samalla auttaa yhteiskuntaa, kun sosiaalimenot pienenevät. Samanaikaisesti todella pienituloiset eläkeläiset ja työelämästä muutin poissa olevat eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä. Eläkkeet eivät nouse. Työttömyyskorvauksia on leikattu. Menot kasvavat tulojen ja tukien pysyessä ennallaan.  Moni kamppailee esimerkiksi kohoavien lääkekustannusten kanssa. Leipäjonot eivät lyhene.

Yksi asia ihmetyttää erityisesti. Meillä on edelleen tuhansia asunnottomia. Asunnottomuuden poisttosta tehdään ohjelmia, vaikka asia olisi korjattavissa. Kun maahamme tuli vuonna 2015 yli 30 000 turvapaikanhakijaa, heidät pystyttiin majoittamaan todella nopealla aikataululla. Viranomaiset siis pystyvät nopeisiin toimenpiteisiin. Miksi samaan ei pystyttäisi omien asunnottomien osalta?

Tällä hetkellä työryhmä pohtii yritystukia ja niiden mahdollista leikkaamista. Asia onkin monin verroin ongelmallisempi kuin pienituloisia koskevien etuuksien leikkaaminen. Suurimpia tukia saavat osaavat puolustaa tehokkaasti etujaan. Niitä kuunnellaan joka vaiheessa. Puoluekannasta riippumatta poliitikoilla ei ole rohkeutta kovin radikaaliin toimiin vaalilupauksista huolimatta. Helpoin ratkaisu on jälleen kerran todeta, että tukiviidakkoa pystytä leikkaamaan, varsinkin kun talouskasvu joka tapaauksessa pienenee tulevia vuosina, jolloin myös leikkauksia tehtäisiin.

Politiikka on edelleen kunkin puolueen omien todellisten tai kuviteltujen kannattajajoukkojen etujen ajamista, vaikka puhutaankin yhteisistä eduista. Valitettavasti liian moni kansalainen joutuu seuraamaan sivusta hyvinvoinnin kasvua. Kun on työnsä tehnyt pienellä palkalla ja saa nyt pientä eläkettä, eivät puheet työllisyyden kasvun hedelmistä enää tätä ryhmää auta.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »