web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Luottamusta kannattaa vahvistaa

Suomalaisessa yhteiskunnassa on yleensä totuttu luottamaan ihmisiin. Jokaisen työssä onnistumiseen vaikuttaa olennaisesti se, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa, viestivät ja käyttäytyvät. Suhteiden peruspilarina on luottamus.

Tämä näkyy työelämässä siinä, että mitä paremmin esimies luottaa johdettaviinsa, sitä enemmän hän on uskaltaa antaa näille päätösvaltaa. Mitä enemmän ihmiset luottavat toisiinsa, sitä rakentavammin he pystyvät käsittelemään myös virheitä, epäonnistumisia ja väärinkäsityksiä. Tämä on erityisen tärkeää kaikissa verkostosuhteissa. Jos luottamuksessa on puutteita, ihmiset testaavat luottamusta suhteessa esimerkiksi oikeudenmukaisuuteen, reiluuteen ja muihin moraalisiin periaatteisiin.

Luottamus liittyy luonnollisesti myös viranomaistoimintaan, jota säädellään monin tavoin. Luottamusta punnitaan tällä hetkellä turvapaikka-asioissa. Monet tulijat ovat kulttuureista, joissa viranomaisiin ei eri syistä luoteta. Se näkyy monin tavoin arjessa. Ihmiset valehtelevat esimerkiksi ikänsä ja nimensä. Tietenkin tähän vaikuttaa sekin, että vääriä tietoja antamalla uskotaan saatavan paremmin oleskelulupa. Salakuljettajilla ja maanmiehilläkin lienee näppinsä pelissä. Myös suomalaiset osoittavat luottamuksensa puutetta, kun eivät kunnioita oikeuslaitoksen lainvoimaisia päätöksiä, vaan toimivat näyttävästikin niitä vastaan.

Luottamusta tarvitaan, jotta ihmisten välinen toiminnassa on ennustettavuutta. Tietenkin epäkohtiin on syytä puuttua ja pyrkiä niitä korjaamaan. Kuitenkin luottamusta on tärkeää vaalia ja vahvistaa. Siitä hyötyvät loppupeleissä kaikki osapuolet.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »