web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Turun terroristi-isku puhuttaa

Turussa toteutui se, mitä on pelätty, terroristinen isku. Jälkipyykkiä pestään vielä pitkään. Turun isku on osa eurooppalaista aaltoa, joka on ravisuttanut monen maan kansalaisten turvallisuutta.

Vuonna 2015 Eurooppaan tuli yli miljoona ihmistä. Saksan liittokansleri Merkel toivotti ihmiset tervetulleiksi. Hyvää tarkoittava ele. Samalla jäi ehkä miettimättä vapaan liikkumisen seuraukset. Ruotsin kautta maahammekin tuli yli 30 000 ihmistä, joita ei aluksi mitenkään rekisteröity. Viranomaiset kohdistivat toimintansa turvapaikkakeskusten varustamiseen.

Juuri, kun tilanne on alkanut jotensakin rauhoittua, Turussa tuli kaksi kuokonuhria ja kahdeksan haavoittunutta aiheuttanut turvapaikanhakijan isku. Samaan aikaan maassa on yhä enemmän sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteiset päätökset hakemukseensa myös oikeuskäsittelyn jälkeen. Osa heistä ei ole viranomaisten tiedossa.

Kirkko on majoittanut paperittomia eli oikeasti laittomasti maassa olevia. Osa kansalaisista on osoittanut näyttävästi mieltään sen puolesta, että kaikki hakijat saisivat jäädä maahan, jos eivät halua vapaaehtoisesti poistua. Äänekäs joukko lähinnä miehiä on vaatinut karkotuksia. Kansalaisten mielipiteet ovat jakautuneet. Äänenpainojen voi kuvitella kovenevan Turun iskujen jälkeen.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Viranomaiset ja päättäjät eivät voi jättää tekemättä tarvittavia toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi. Pelkkä turvallisuuden vakuuttelu jan kansalaisten rauhoittelu sillä, että pelolle ei saa antaa valtaa, ei riitä. Barcelonan iskut kertovat osaltaan karua kieltään ääri-islamistien toiminnasta. Jos tiedot pitävät paikkansa, siellä imaani oli organisaattorina iskujen suunnittelussa. Merkittävää on se, etteivät maanmiehet voineet uutiskuvan mukaan uskoa kilttien nuorten voivan syyllistyä ihmisten tappamiseen.

Toivottavasti päättäjillä riittää rohkeutta tarkastella asiaa viileän harkitusti ja ryhtyä monenlaisiin toimenpiteisiin turvallisuuden takaamiseksi. Valtiovallalla on siihen keinoja, jos niitä halutaan käyttää. Samalla palvelleen sitä tarkoitusta, ettei eri kansalaisuutta edustavia ihmisiä leimata ryhminä, vaan toimenpiteet kohdistetaan heihin, joista uhka voi muodostua. Tässä tarvitaan myös muslimiyhteisön aktiivisuutta ja yhteistyötä viranomaisten kanssa. Yhteisön on reagoitava ääriliikehdintään.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »