web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Huipulla tuulee

Viime päivinä median huomion kohteena ovat olleet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat, kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ja viimeisimpänä Finnairin toimitusjohtaja lisäeläke. Samaan hengenvetoon valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi tänään siitä, ettei jakovaraa ole.

Maahan saatiin monien vaiheiden jälkeen kiky-sopimus, joka oli vaikea ratkaisu ay-liikkeelle. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaa leikattiin ja leikataan vieläkin. Kaikkien työaikaa pidennettiin. Sama menettely ei koskenut yritysten huippua, joiden ansiot ovat nousseet tuplasti muihin verrattuna. Ihmisillä oli varmaan odotus siitä, että pidättyväisyys olisi koskenut kaikkia, myös yritysten johtoa. Koska näin ei ole käynyt, on pettymys luonnollista. Se heeijastuu ilman muuta syksyn palkkaneuvotteluihin.

Johdon osalta on vedottu siihen, että huippujohtajat ostetaan muutoin ulkomaille. Hjallis Harkimo on ihmetellyt julkisuudessa sitä, miksi hän ei tiedä yhtään sellaista tapausta. Ihmisille siis uskotellaan  asiaa, joka ei pidä paikkaansa.

Valtion toiminta Finnairin toimitusjohtajan eläkeasiassa sekin ihmetyttää. Vastoin hallituksen periaatepäätöstä toimitusjohtajalle päätettiin lisäeläke. Eläkeikäkin on normaalia alempi. Voikin kysyä, eikö noissa hommissa pärjää normaaliin eläkeikään, kun ruumiillisenkin työn tekijöiltä sitä edellytetään. Eikö johtajat tule toimeen kovalla eläkkeellä ilman lisäeläkettä? Muiden eläketasioahan on laskettu uudistuksilla. Yhtä vähän ymmärrystä saa aikaisemmin voimassa ollut ja edelleen monia kansanedustajia koskeva eläke-etu aina 65-ikävuoteen asti.

Joskus puhutaan talvisodan hengestä ja yhteisymmärryksestä. Nykyisellä elämänmenolla se on vain kaukainen muisto. Ne, jotka voivat hankkia itselleen muita suurempia etuja, tekevät sen suhteidensa ja hyvä veli -verkostojen avulla. Yhteen hiileen puhaltamisesta on tullut sanahelinää ilman käytännön esimerkkitapauksia. Joutavat puheet kannattaa lopettaa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »