web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Päättäjät, rauhoittukaa pysyvästi!

Politiikkaa seurannut kansalainen on tottunut siihen, että ministereinä toimivat puoluejohtajat kokoontuvat käsittelemään tärkeitä asioita, tulevat julkisuuteen ja kertovat sopineensa tärkeistä, usein kiistanalaisista asioista. Muistamme esimerkiksi Kataisen hallituksen yritysveropäätökset ja Sipilän hallituksen monet toimet, joita on sittemmin peruttu. Nopea päätöksenteko on nostettu hyveeksi. Syitä tilanteeseen on monia. Nostan tässä esille muutamia mahdollisia.

Juökisuudessa phutaan yritysjohtajien osalta sadasta päivästä. Sinä aikana uudella johdolla on niin sanottu momentum, aika, jolloin uusi johto ilmoittaa kääntävänsä laivan muutokseen. Tuona aikana johto ilmoittaa merkitävät muutostavoitteensa ja saadessaan pieniäkin muutoksia vakuuttautuu ainakin itse siitä, että uudet tuulet alkavat puhaltaa. Uusi strategia puree. Näin tapahtuu mielikuvissa, harvoin käytännössä. Ihmisten ajattelu ja toiminta eivät muutu yhtä nopeasti kuin paperilla esitetyt hienot ideat osoittavat. Liian usein stratiat elävät omaa elämäänsä. Suurin osa esimihistä ei ymmärrä uutta strategiaa muusta henkilöstöstä puhumattakaan.

Sama sadan päivän sääntö näyttää koskevan myös poliittista päätöksentekoa. Meddia odottaa kieli pitkällä uusia avauksia uusilta ministereiltä. Niitä tuleekin sitä varmemmin, mitä kokemattomampia ministerit ovat tehtävissään. On liian helppo tehdä päätöksiä ilman kunnollista, perinpohjaista valmistelua omien polittisten etujen ohjaamana. Samalla unohdetaan tarvittava pohjatyö: mihin ongelmiin haetaan ratkaisua, mihin ryhmiin ratkaisut vaikuttavat ja millä tavoin, mistä tulee kannatusta ja mistä vastustusta (vastustuksen määrä, laajuus ja vaikuttavuus) ja mitkä ovat ratkaisujen edut ja haitat lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä ja niin edelleen.

Politikoilta sen paremmin kuin merkittäviin asemiin kohonneilta yritysjohtajilta kuulemme harvoin, että he myöntäisivät tehneensä virheitä. Luottamus omaan ylivertaisuuteen on silmiin pistävää. Asioita selitetään mieluusti ulkoisilla syillä. Onnistumiset tietenkin ovat yksinomaan oman erinomaisen porukan aikaansaannoksia. Yhtä harvinaista kuin virheiden myöntäminen on julkinen anteeksipyyntö. Sehän paljastaisi jotakin, mite itsevarma johta ei halua näyttää. Kuitenkin voisi olla aiheellista ja henkisesti vapauttavaa pyytää anteeksi niiltä, joden oloihin on eniten vaikutettukielteisesti, esimerkiksi taloudellisesti, ja toimia sitten tilanteen korjaamiseksi.

Yksi päätöksentekoon olennaisesti vaikuttava asia on ministerien kokemus. Ilman elämänkokemusta kenen tahansa on vaikea hahmottaa monimutkaisia, toinen toisistaan riippuvia asioita ja asiakokonaisuuksia. Kun tähän vielä lisätään avustajien kokemattomuus, tuloksia ei tarvitse ihmetellä. Näin varsinkin silloin, kun virkamiesvalmistelu jätetään sivurooliin poliittiselle valmistelulle liian alisteisena. Kuka uskoo, että reilusti alle 30-vuotias eityisavustaja voi olla erityisen asiantunteva opastamaan ministeria tärkeissä poliittisissa valinnoissa? Yritystä ja kunnianhimoa voi olla toki riittävästi ja liikaakin.

Päätöksentekoa tarkasteltaessa myös kunkin ihmisen henkilökohtaiset intohimot, tavoitteet ja julkisuuskuva vaikuttavat. Jos ministeri ei ole usein ja näyttävästi julkisuudessa, häntä ei niin sanotusti ole olemassa. Todellisuudessa hän voi toimia kaikin puolin pätevästi ja saada aikaa harkittuja tuloksia, mutta hänta ei noteerata mediassa. Politiikka on yhä enemmän julkista näyttelemistä. Se on viety jopa niin pitkälle, että vaatekomeron avaaminen omassa kodissa pari kertaa vuodessa auttaa poliitikkoa pysymään julkisuuden valokeilassa, kuten eräs toimittajakonkari pari vuosi sitten asian ilmaisi.

Aina kannattaa muistaa poliitikkojen mielilause: politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Oikeasti kannattaisi sanoa, että se on etupäässä oman kannattajajoukon ja sellaiseksi miellettävien kansalaisten hyväksi tehtävien asioiden viemistä päätökseen. Jokainen puolue ajaa ensijaisesti omia etujaan ajateltakoon vaikkapa veropolitiikkaa taikka kilpailua markkinoilla. Taitavat poliitikot perustelevat päätöksiä pitkän tähtäimen yhteisellä hyvällä, mitä se meille itse kullekin sitten tarkoittaneekaan.

Demokratia tarvitsee poliitiikka. Ilman demokratiaa eläisimme erilaisessa yhteiskunnassa. Päättäjät tarvitsevat viisautta ymmärtää elämää ja hyväksyä elämän moninaisuutta ja erilaisia arvoja. Parhaimmillaan päättäjät uskaltavat luopua itselleen ja keskeisille kannattajaryhmilleen tärkeistä asioista ja tehdä koko kansaa ja erityisesti heikoimmassa asemassa olevia hyödyttäviä päätöksiä. Se edellyttää viisautta ja pysähtymistä, joskus hitaastikin kiirehtimistä. Lopputulos ratkaisee. Toivon päättäjien rauhoittuvan. Samaa toivon tuleviltakin päättäjiltä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »