web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Sote ja sen jatkovalmistelu

Sote-valmistelua seuratessa olen havainnut monenlaisia kehityspolkuja. Kataisen hallitus kytki asian kuntauudistukseen suurine kuntineen. Homma tyssäsi. Parlamentaarinen eri eduskuntapuolueiden yhteinen valmistelu sekin törmäsi perustuslaillisiin esteisiin. Sipilän hallitus nosti esille kaksi uutta vahvaa elementtiä: maakuntahallinnon, yhtiöittämisen ja siihen kytkeytyvän valinnanvapauden. Tämäkin rakennelma on joutunut pakkoyhtiöittämisen osalta perustuslaillisiin ongelmiin. Valinnanvapausasia valmistellaan nyt uudelleen. Aikataulua pidennettiin. Mistähän nämä asiat voivat kertoa?

Yksi johtopäätös voi olla se, että hallitukset ovat kokeneet itsevarmuuttaan ryhtyessään ajamaan hanketta suuntaan, joka merkitsisi perusteellista suunnanmuutosta aikaisempaan. Kuitenkin suomalainen terveydenhuolto on kokonaisuutena tehokas, kun verrataan terveyshyötyjä kustannuksiin. Suurimmat ongelmat liityvät perusterveydenhuollon saatavuuteen, etupäässä lääkäriin pääsyyn, ja hoitoketjujen integraatioon. Omahyväisyydessään on sivuutettu asiantuntijoiden perustellut näkemykset. Varsinkin perustuslakinäkökohtien sivuuttaminen ihmetyttää, koska päättäjillä on haluttaessa käytettävissä maan parasta asiantuntemusta näissä asioissa. Eri asia on, etteivät kaikki taivu poliittisiin perusteluihin ja vaatimuksiin.

Harvat suuret hankkeet onnistuvat kertarysäyksellä ilman kunnollisia kokeiluja ja niiden perusteella tehtäviä korjausliikkeitä. Nyt aaikataulut ovat olleet pääasiassa. Se, mikä toimii paperilla ja prosessikaavioina, ei toimi todellisessa elämässä. Ihmisyhteisöt toimivat eri tavoin kuin koneet ja laittteet. Lyhyen ja pitkän ajan vaikutukset voivat yllättää moneen kertaan.

Hankkeissa on tuotu vahvasti esille vain muutamia puolia ja etuja. Valinnanvaapauden korostaminen on jäänyt jokseenkin avaamatta kansalaisille. Millä perusteella kansalaiset pystyvät valitsemaan itselleen parhaan hoitopaikan, kun vertailukelpoista tietoa palvelujen laadusta on niukasti saatavissa tai se on jopa olematonta? Miten ihminen voi valita hoitavan lääkärin? Entä, kun tuttu lääkäri vaihtuu? Valtapoliittisia näkökohtia on kaikin tavoin vähätelty. "Ei ole tullut pieneen mieleenkään." on julkisuudessa kuultu kommentti.

Virheitä on mahdotonta myöntää. Perustuslakivaliokunta on joidenkin julkisuudessa olleiden mielipiteiden mukaan ollut liian tiukka tulkinnoissaan. Syy on siis valmistelusta päättäneiden ulkopuolella. Onko kukaan pyytänyt varsinkaan julkisesti anteksi kovan työpaineen alla olevilta sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiltä, joilta on odotettu ylivertaista uhrautumista?

Yhteistyön virittäminen näyttää edelleen olevan vaikeaa. Sipilän hallitus jatkaa ilman oppositiossa olevia puolueita valmistelua, vaikka yhteisen hyvän kannalta saattaisi olla eduksi laaja valmistelu, jolla turvattaisiin mahdollisimman suuri hyväksyttävyys tehtäville ratkaisuille. Yhteinen valmistelu tietenkin edellyttäisi tietenkin yhteistä tahtoa saada hanke kunnialla maaliin. Jokaisen osapuolen pitäisi olla valmis rakentavaan yhteistyöhön myös käytännössä. Sotea rakennetaan vuosikymmeniksi kaikille kansalaisille, ei minkään puolueen kannattajaryhmille.

On mielenkiintoista nähdä, miten tästä askelletaan eteenpäin. Yhtä tärkeää, ellei tärkeämpääkin lainsäädäntövalmistelun ohella on muuttaa ja kehittää määrätietoisesti ja ennakkoluulottoasti toimintaa ja yhteistyötä. Nyt esimerkiksi terveyskeskuslääkärin työajasta iso osa menee muuhun kuin varsinaiseen potilastyöhön. Monia toimintoja pitää voida digitalisoida. Niin hullunkuriselta kuin se tuntuukin, esimerkiksi Espoossa kotihoidon ammattilaiset joutuvat käyttämään arvokasta työaikaa laillisen parkkipaikan etsimiseen, meillä kun on aluepysäköintikielto eli lupa pysäköidä vain siihen merkityille alueille.

Työnjakoja pitää kehittää siitä lähtökohdasta, että eri ammattilaisille annetaan mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen. Vaikeinta voi olla entisesta poisoppiminen, kun vakiintuneet työtavat tuntuvat turvallisilta.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidonkin työnjaossa on aina viilaamista. Itse havahduin tilanteeseen viime vuoden lopulla, kun lähete terveyskeskuksesta Hyksiin TT-kuvaukseen kesti viikon. Olisi voinut viedä sen itse samana päivänä.

Yksi asia on varmaa: huomioarvo sote-hankkeelle on taattu vuosiksi eteenpäin.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »