web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Soten kaksi reittiä

Sote-keskustelu on tiivistytnyt kahteen asiaan: vainnanvapauteen ja maakuntahallintoon. Entä hoitoon pääsyn turvaaminen?

Viimeaikaisessa keskustelussa on korrostunut etenkin valinnanvapaus. Jokainen kansalainen ymmärtää asia omalla tavallaan. Joku ajattelee, että pääsee valitsemaan itselleen parhaan mahdollisen hoitopaikan. Joku toinen ajattelee voivansa valita hoitavan lääkärin tai hoitajan. Joku uskoo voivansa säilyttää nykyisen toimivan hoitosuhteen. Kuitenkin lääkärit voivat milloin tahansa vaihtaa työpaikkaa kuten nykyisinkin.

Käytännön elämässä yksi suurimmista ongelmista on se, että lääkärille pääsyä joutuu odottamaan viikkoja, jopa kuukausia. Tällöin etusijalla ei ole mielessä valinnavapaus.

Mielenkiintoiseksi valinnavapauskeskustelun tekee muun muassa se, millä perusteella kukin ihminen tekee valintapäätöksen. Mikä merkitys on mielukuvilla? Mitä tietoa on saatavilla eri organisaatioiden toiminnan laadusta? Miten laatu poikkeaa organisaation sisällä jne? Nythän helpostti ajatellaan, että valinnanvapaus tarkoittaisi myös hoitavan henkilön valintaa. Se on tuskin mahdollista kovinkaan pitkälle vietynä julkisena palveluna.

Yksi asia on se, miten kukin meistä arvioi jonkun yksittäisen ammattilaisen toimintaa. Harva osaa arvioida pätevästi lääketieteellistä yms osaamista. Keskeiseen asemaan nousevat vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot eli se, miten ammattilainen kuuntelee ja on läsnä hoitotilanteessa. Ammattillisesti vaikka kuinka pätevä ihminen voi olla sosiaalisesti taitamaton. Hän ei edes ole kiinnostunut vuorovaikutuksen laadusta. Empatia ei ole hänen vahvuutensa. Hänen vastaanotolleen ei välttämättä hakeuduta samalla tavalla kuin jonkun toisen. Toki moni arvostaa ammattitaitoa kaikkein eniten.

Toivoisin nykyistä enemmän julkista keskustelua valinnanvapaudesta, jotta asia ei jäisi vain periaatetasolle. Jokainenhan kannattaa asiaa lähtökohtaisesti. Toteutus onkin sitten paljon monimutkaisempi.


Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »