web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Puolueilla mietittävää

Ranskan on kokenut ison muutoksen, kun valtapuolueiden ulkopuolinen liike sai presidentin viran ja sama toitune parlamenttivaaleissa, kun ryhmittymä saanee enemmistön parlamenttiin. Suomessa hallituskriisi ratkaistiin antamalla perussuomalaisista erpttautuneelle ryhmälle entiset ministerinpaikat, vaikka ryhmä edustaa vain hieman yli puolta aikaisemmasta puolueen kansanedustajien joukosta. Hallituspuolueiden, kokoomuksen ja kskustan eduskuntaryhmät siunasivat puheenjohtajien sopiman ratkaisun.

Hjallis Harkimo on kritisoinut menettelyä. Lienee selvää, että puolueiden puheenjohtajilla on vahvastin valtaa ohjata puolueensa käytäytymistä ja kansanedustajien toimintaa varsinkin tilanteissa, kun hallituksen kohtalo on vaakalaudalla. Rivikansanedustajat joutuvat tyytymään ratkaisuihin, vaikka ne muodollisesti käsitelläänkin eduskuntaryhmissä. Ratkaisuissa on niin tärkeitä asioita pelissä, ettei puolueille keskeisiä tavoitteita haluta riskeerata. Näin oli nytkin varsinkin sote-ratkaisussa, maakuntahallinto ja valinnanvapaus.

Omissä ryhmissään oppositioon jäävät kansanedustajat voivat odottaa vaikeuksia seuraavissa vaaleissa. Ilman puolueen tukea läpimeno on vaikeaa. Pienetkin säröt milelikuvissa saattavat koitua kohtalokkaiksi. Puolueissa korostetaan yhtenäisyyttä, yhteen hiileen pihaltamista, mikä on luonnollista puolueen vaikutusmahdollisuuksien kannalta. Samalla yksittäisille edustajille pitää turvata vaikutusmahdollisuudet, koska ilman moniäänisyyttä mikään ryhmittymä ei uudistu eikä uudista. Siinäpä onkin pähkinä purtavaksi.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »