web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Presidenttiehdokkaiden miettiminen

Vaaleja ennen on totuttu siihen, että potentiaaliset ehdokkaat sanovat miettivänsä ja kypsyttelevänsä asiaa ennen ehdokkaaksi lupautumistaan. Asia saa tällä tavalla paremman huomioarvon verrattuna siihen, että heti kertoisi halukkuudestaan ehdokkaaksi.

Asia ei tietenkän ole helppo, koska ehdokkaiden on samalla oltava valmiita vaalikierrokseen eri puolille maata. Silloin, kun tilanne vaikuttaa lopputuloksen kannalta jokseenkin selvältä, kuten ainakin tällä hetellä näyttää olevan, koko vaalihomma voi tuntua turhauttavaltakin. Pelkona voi olla se, millaiseksi oma kannatus muodostuu suhteessa oman puolueen kannatukseen. Pahimmillaan kannatus jää huomattavastikin taustaryhmän kannatusluvuista. Se ei voi tuntua kenestäkään ehdokkaasta hyvältä.

Ehkäpä suomalaiseen mentaliteettiin sopii tällainen viivyttely, vaikka ehdokkailla on ollut aikaa miettiä ehdokkuutta ihan riittävästi. Jos oitis ilmoittaisi halukkuutensa, menettelyä saatettaisiin pitää pyrkyryytenä. Puolueiden on vaikea asettua jonkun muun puolueen tai ryhmittymän ehdokkaan taakse. Sen vuoksi joku on asetettava ehdokkaaksi. Sen jäsenet tekevät kuitenkin omia ratkaisujaan. Tunnettujen jäsenten ratkaisut voivat olla mallina puoluetta perinteisesti tai aiemmin äänestäneille. Presidentin vaalihan on ensi sijassa henkilövaali, jossa perinteiset puoluerajat eivät ole ratkaisevia. Kannatusta tarvitaan humattavasti omaa taustapuoluetta laajemmin.

Syksyyn mennessä näemme, että viiden ja puolen miljoonan kansalla on ehdokkaita paljon enemmän kuin monella kymmenenkin kertaa suuremmalla valtiolla. On mistä valita, vaikka todellinen valinta kohdistuukin vain muutamaan ehdokkaaseen.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »