web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uudistusten vaikeudet

Ministeri Berner on joutunut viime päivinä huomaamaan, mitä on julkisuus politiikassa. Hänen esittelemänsä liikenneselvitys on saanut monenlaista keskustelua aikaan. Halliuskumppanitkin ovat erilaisin sanakääntein ilmoittaneet eriävät kantansa. Autokauppa on pysähtynyt, koska autoverotuksen poistaminen muuttaisi tilannetta. Mitä tästä voisi oppia?

Politiikkaa tehdään aikaisempaa enemmän julkisuuden valokeilassa. Pääministeri Matti Vanhanen totesi hallituta johtaessaan, ettei keskeneräisi asioita esitellä julkisuudessa. Se ei käytännössä kuitenkaan onnistu. Tietoja vuodatetaan julkisuuteen joka tapauksessa. Julkistamisvaiheessa kannanottoja tehdään nopealla aikataululla. Kaikki kilpailevat huomiosta. Asioihin ei ole aikaa perehtyä kunnolla, koska joku toinen kuitenkin ottaa kantaa välittömästi.

Julkisuuden kanssa on elettävä. Yksi keino voisi olla, että päättäjät kertovat jo ennen asian valmistelua kansalaisille mahdollisimman selkokielisesti, mihin valmisteltavalla uudistuksella pyritään ja millaisin reunaehdoin uudistusta valmistellaan. Sillä luotaisiin maaperää jatkokäsittelylle siinä vaiheessa, kun selvityksiä ja esityksiä esitellään. Monestihan tavoitteista voidaan olla päällisin puolin yhtä mieltä, mutta samalla keinovalikoima saattaa yllättää, jos siitä ei puhuta mitää etukäteen. Keinot ja tavoitteethan eivät välttämättä ole linjassa keskenään. Tavoitteet voivat sisältää myös sellaisia elementtäjä, etteivät ne saa laajaa hyväksyntää.

Aikaisemmin käytössä ollut komiteatyöskentely oli tietenkin monen mielestä hidas. Se kuitenkin pystyi tuottamaan harkittuja ja asiantuntemukseen perustuvia ehdotuksia, joitka voitiin sitten toteuttaa päätöksenteossa. Osapuolilla oli aikaa harkintaan ja näkökohtien punnitsemiseen. Päättäjien kannattaisi miettiä, kannattaisiko tuosta ottaa soveltaen oppia isojen ja laajakantoisten uudistusten valmistelussa. Se aika, mikä valmistelussa mahdollisesti menetettäisiin, saataisiin helposti takaisin päätöksenteossa ja varsinkin toimeenpanossa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »