web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Monenlaista oikeudenmukaisuutta

Työeläkkeitä korotetaan, kansaneläkkeistä nipistetään. Oikeudenmukaista?

Julkisen talouden tasapainoittamiseksi erilaisia etuuksia leikataan. Kansaneläkettä saavat pienituloiset havaitsevat, että eläkettä pienettetään, joskin leikkaus on pieni. Samaan aikaan verotusta alennetaan ja työeläkkeitä korotetaan. Kaikki tämä tehdään monen päättäjän puheiden mukaan pakosta. "Meidän on pakko leikata" on ollut tuttu hokema eduskunnan kyselytunnilla.

Pienituloisille kasautuu vaikeuksia myös sen kautta, etä asumis- ja terveysmenot kasvavat. Moni joutuu säästämään lääkkeistä, ruoasta tai muusta välttämättömästä. Liikkuminenkin on kallista. Kokeeko pienituloinen, että kaikki me olemme samassa veneessä?

Lienee selvä, ettei monikaan päättäjä pysty edes ajatuksen tasolla asettumaan todella pienituloisen asemaan, teoista puhumattakaan. On helpompi puhua julkisen talouden alijäämästä ja sen umpeen kuromisesta. Samalla kerrotaan, että työ on parasta läähettä köyhyyteen. Miten se muka koskisi pienellä eläkkeellä olevaa? Moni on työnsä tehnyt eikä työtä olisi tarjolla, vaikka joku voisi ja haluaisikin vielä työtä tehdä lisätuloja saadakseen. Samaan aikaan suurituloisilta on odotettu vapaaehtoisuutta, vaikka verotus olisi tasapuolinen keino saada varoja yhteiseen reppuun.

Oikeudenmukaisuus näyttäytyykin eri tavoin eri ihmisille. Aika moni hyväksynee ajatuksen, että sosiaalisia ja taloudellisia eriarvoisuuksia on järjesteltävä siten, että heikoimmassa asemassa olevat saavat suurimman hyödyn. ämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö ihmisten kesken voisi olla eroja.

Oikeudenmukaisuuteen pyrkiminen on arvokas periaatte, jota kannattaisi nykyistä enemmän pitää esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Heikoimmassa asemassa olevat eivät itse sitä yleensä tee. Sitä kannattaa muiden pitää tavoitteena.


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »