web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Oy Suomi Ab ja julkisuus

Viimeaikaista keskustelua seuratessa mieleeni on tullut ajatus siitä, milloinhan Suomen valtio esitetään ja päätetään yksityistää. Sotessa nykyinen julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto yhtiöitetään, jotta se kilpailee nimenomaan yritysten kanssa. Kolmas sektori tuskin on vaatinut tällaista kilpailua.

Yrityksen ja julkisyhteisön, valtion, kuntayhtymän taikka kunnan johtaminen poikkeaa merkittävästi yrityksen johtamisesta. Demokraattisesti valitut päättäjät ja palkattu johto joutuvat ottamaan yritysjohtoa enemmän huomioon eri sidosryhmät. Demokraattinen päätöksenteko ei ole niin suoraviivaista ja nopeaa kuin yrityksissä. Sattuu yllätyksiä kuten eilinen Guggenheimin museohanke osoittaa. Toimintaa arvioidaan eri tavoin. Palvelutuotantokin poikkeaa toisistaan. Yritys pyrkii vastaamaan kasvavaan kysyntään mahdollisimman hyvin, koska se lisää tuloja ja parantaa tulosta. Essimerkiksi terveyskeskuksen tai sairaalan toiminta vastaavalla tavalla tarkoittaa lisää kuluja, koska asiakasmaksut kattavat vain osan kuluista. Kysyntää ei ole koskaan mahdollista täysin tyydyttää.

Julkiseen toimintaan otetaan helposti enemmän kantaa ja se on jatkuvan silmälläpidän alla. Aajateltakoon esimerkiksi äsken esillä olleita valtion korkeimpien virkamiesten edustus- ja matkustuskuluja. Medialle ne ovat herkullista uutisoitavaa.

Toiminnan luonteen erot paljastuvat monelle vasta käytännössä. Helposti ajatelleen - olen kuullut monesta suusta tämän, että julkisiin tehtäviin pitäisi saada päättäjiksi nimenomaan yritysjohtajia. Johan alkaisi tapahtua. Näemme esimerkiksi pääministeri Sipilän toiminnasta, ettei asia ole aivan yksinkertaista. Ensin ministerien oli tarkoitus työskennellä yhdessä saman pöydän ääressä. Hyvä ajatus, joka näytti jääneen aika tavalla idean asteelle. Tuli erilaisia kiireellisiä asioita. Samoin asiaan lienee vaikuttanut - kirjoitan tietoisena, etten tiedä tarkkaan tapahtumia, se tosiasia, että ministeriöt ovat päällikkövirastoja, joissa päätöksenteko tapahtuu esittelystä. Saman pöydän ääressäkö ministerit olisivat valmistelleet asioita vai keskustelleet kunkin ministeriön toimialan asioista ja käytännössä päättäneetkin yhdessä? Toinen asia on päätöksenteon monimutkaisuus vaikutuksineen. Hallitus on joutunut vetämään eduskunnasta monen monta esitystään. Vaikutusten arviointi on ontunut. Edellisen hallituskauden loppumetrit varsinkin olivat aikamoista farssia.

Viime päivien mediatapahtumat panevat miettimään päätökseenteon ja median roolia? Median sanotaan olevan vallan vahtikoira. Joissakin asioissa medialla on paljonkin vaikutusvaltaa, kun se pyrkii ohjaamaan keskustelua haluamaansa suuntaan. Aajateltakoon vaikkapa EU- ja eurojäsenyyttä malliesimerkkeinä. Ilman mediaa yhteiskunnan toiminta olisi vallan toista. Emme saisi tietää asioiden taustoista. Olisimme virallisen tiedottamisen armoilla.

Sanan- ja ilmaisuvapaus ovaat länsimaiden keskeisiä demokratian kulmakiviä, joita monen maan päättäjät tietoisesti ja kovallakin kädellä haluavat murentaa. On selvää, että toimittajiin on aina yritetty ja yritetään jatkossakin vaikuttaa. Nyt kuvaa ovat tulleet aikaisempaa vahvemmin taustalla toimivat vaikuttajaviestinnän toimistot ammattilaisineen ja monipuolisine polittisine suhteineen (ministerien erityisavustajat palkkalistoillaan). Guggenheimin museohankkeessaakin on tapahtunut vahvaa vaikuttamisyritystä julkisuudessa esillä olleiden tietojen perusteella. Tuskinpa Lasse Männistön Helsingin valtuuston kokouksessa tekemä esitys on ollut ihan yksityisajattelua ja valmistelua. Näytti ainakin hiotulta ja pelkistetyltä esitykseltä.

On mielenkiintoista seurata, miten median ja päättäjien suhteita koskeva keskustelu kehittyy. Hätiköityjen johtopäätösten ja varsinkin tunnepohjaisen viestinnän sijaan kannattaa muistaa perussääntö siitä, että kannattaa laskea vaikka kymmeneen ja hengittää rauhassa ennen äkkinäistä toimintaa. Viestit leviävät nopeasti eikä niitä saa vedettyä takaisin. Monesti selittely vain pahentaa tilannetta. Toivon Stillerin sanoin mielenrauhaa.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »