web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vaalilupaukset ja todelliset teot

Ennen vaaleja puoluejohtajat pyrkivät nostamaan esille asioita, joiden he ajattelevat kiinnostavat niin sanottuja liikkuvia äänestäjiä. Samalla he tietoisesti pyrkivät vaikenemään tai väistelemään asioita, jotka herättävät kuulijoissa ja katsojissa kiukkua, vastarintaa tai muunlaisia kielteisiä reaktioita. Viime eduskuntavaalien allakin muistamme, miten puoluejohtajat vakuuttivat, ettei koulutuksesta tai vähäosaisilta enää leikata. Työelämän asioista ja myöhemmin esitetyistä rajustakin heikennysehdotuksista työehtoihin vaikettiin tai todettiin, ettei niihin voitu vielä siinä vaiheessa ottaa kantaa.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissakin nähtiin kaksi toisistaaan poikkeavaa tapaa. Hilary Clinton puhui vuosikymmenien kokemuksella ja argumentoi kantojaan. Mielipidemittaukset povasivat Clintonin voittoa. Doland Trump maalasi yhden ison kuvan eli Amerikan tekemisen jälleen suureksi. Ikään kuin maa ei jo olisi monella mittapuulla arvioituna suurvalta. Hän puhui itselleen mieluisista teemoista ja toisteli muutamia lempiteemojaan. Hän osasi puhua ihmisille, jotka ovat kokeneet olojensa kurjistumisen ja työpaikkojensa menetyksen.  Lopputuloksen tiedämme.

Helposti ajattelemme, että asiaperustelut purevat kansalaisiin. Samalla kuitenkin sivuutame sen tosiasian, että että ehdokkaiden tunteisiin vetoavat tarinat koskettavat ja saavat ihmisiä puolelleen. Jopa valehtelu ei saa ihmisiä muuttamaan kannatustaan, jos ehdokkaan esiintyminen ja yksinkertaistettu sanoma miellyttävät ja jopa innostavat melkeinpä hurmoksellisesti.

Asetelma on haasteellinen puolueiden puheenjohtajille, joiden esiintyminen television vaalitenteissä saattaa olla ratkaisevaa lopullisissa kannatusluvuissa. Se, joka osaa esiintyä epävarmojen äänestäjien mielestä vakuttavimmin, voi lisätä puolueen kannatusta aivan vaalien loppumetreillä. Moni ratkaisee äänestyskäyttäytymisensä vasta vähän ennen äänestyspäivää tai vasta äänestyskopissa.

Mielikuvien maailmassa tuleee helposti pettymyksiä. Vallassa olevat päättävät toimivat toisin kuin kansalaiset uskoivatäänestäessään.  Tilannetta selitellään olosuhteiden muuttumisella aikaisempaa vaikeammiksi ja erilaisilla ympäristön yllätyksillä. Kulloinenkin oppossitio ja erilaiset kansanliikkeet yrittävät parhaansa mukaan vaikuttaa itselleen myönteisten päätösten aikaan saamiseksi, jotta hallituspuolueet tarvittaessa peruvat jo tehtyjä päätöksiään. Joskus se onnistuu ja joskus ei.

Mediajulkisuus on armoton. Pienet vivahteet ja epäonnistumiset esimerkiksi vaalikeskusteluissa voivat ratkaista. Ei ole helppo olla puluejohtaja ristiriitaisten ja ylivoimaisten odotusten maailmassa. Tulossa olevat kuntavaalit ja eduskuntavaalit tarjoavat taas mielenkiintoista seurattavaa.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »