web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kirkko ja valtio turvapaikka-asioissa

Yhä useampi turvapaikanhakija on saanut kielteisen päätöksen hakemukseensa ja valittaa päätöksestä. Jos päätös pysyy eikä hakija poistu vapaaehtoisesti maasta taikka hänen kotimaansa ei suostu häntä vastaanottamaan vastoin tahtoaan, ihminen jää maahan laittomasti. Tässä tilanteessa kirkon edustajat ovat ilmoittaneet auttavansa. Asia on monella tavalla vaikea ja vaatii pohdintaa.

Kirkon edustajien kanta on ymmärrettävä inhimillisistä ja kirkon sanoman näkökulmasta. Vaikeuksissa olevaa autetaan. Toisella puolella vaakakupissa on laillisen oikeusjärjestyksen perusteella tehty päätös. Miten näitä painotetaan?

Asiassa joudutaan ottamaan huomioon myös aikaperspektiivi. Miten kauan kirkko voi auttaa laittomasti maassa olevia, kun määrä kasvaa koko ajaan? Mitä apu voi olla konkreettisesti?

Kirkon viestillä voi olla monenlaisia seurauksia. Laittomasti maassa olevat saavat ainakin väliaikaisesti helpotusta elmämäänsä. Samalla voi kysyä, johtaako tämä jossakin määrin siihen, että entisä useampi kieltäytyy poistumasta maasta vapaaehtoisesti? Miten sanomaa edelleen kerrotaan niille, jotka harkitsevat Suomeen tuloa?

Maassa laittomasti oleskelevien toiminta ja mahdollinen rikollisuus. Käyttävätkö rikolliset näitä ihmisiä kumppaneina ja joutuvatko he kiristyksen kohteiksi? Miten poliisi pysyy edes jossakin määrin selvillä siitä, miten paljon ja keitä maassa on laittomasti? Millä tavalla poliisi yleensäkin pystyy kartoittamaan tilannetta? Miten paljon maassa on myös ihmisiä, jotka eivät ole lainkaan turvapaikkamenettelyn piirissä sen vuoksi, että he tulivat ilman mitään kontrollia maahan?

Millaisia muita sisäisiä turvallisuusuhkia - hakeutuminen ääriliikkeiden jäseniksi ja palaaminen sotakokemuksineen- tilanne mahdollisesti aiheuttaa? Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on kiinnittänyt asiaan huomiota. Mielipiteet jakautuvat puolesta ja vastaan.

Näiden ihmisten terveydenhuolto aiheuttaa mietittävää. Annetaanko ja millä tavalla palveluja? Tarttuvat taudit aiheuttavat monenlaisia ongelmia hoitamattomina. Samalla voidaan todeta, ettei esimerkiksi tuberluloosin tai hivin hoito ole kovinkaan halpaa.

Miten EU:n turvapaikkapolitiikkaa hoidetaan? Jatkuuko salakuljetus Välimeren yli ennallaan? Miten toimitaan laittomasti eri maissa olevien osalta?

Kysymyksiä riittää. EU:n on löydettävä jonkinlainen yhtenäinen linja. Muuten tilanne jatkuu erikoisena, kun muutamat maat noudattavat todella tiukkaa politiikkaa ja toiset hoitavat asian niidenkin puolesta.
Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »