web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Vanhustenhoidon tulevaisuus

SuPer järjesti muutama päivä sitten mielenilmaisun Kansalaistorilla saadakseen hoitajien äänen päättäjien kuuluville, jotta vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta ei alennettaisi. Tukea tuli oppositiopuolueilta. Kolme hallituspuolueiden naiskansanedustajaa ilmaisi erimielisyytensä kaavailuille antamassaan tiedotteessa. Ministeri Rehula vastasi eduskunnan kyselytunnilla, että asiasta päätetään kuukauden kuluessa. Vasemmistoliiton edustaja ilmoitti eduskuntaryhmän ottavan SuPerin haasteen vastaan. Edustajat työskentelevät vanhustenhuollon työpaikoilla. Muiden ryhmien edustajat sivuuttivat asian. Mistä koko asiassa on kysymys?

Tällä hetekellä henkilöstömitoituksesta on laitoshuollon osalta suositus. Hallitus kaavailee henkilöstömitoituksen alentamista 0,5 henkilöstä postilasta tai hoidettavaa kohti 0,4:ään. Koska työ on vuorotyötä, jokainen voi havaita, että kolmessa vuorossa ei ole potilasta kohti nytkään liikaa hoitajia.

Kun vanhuspalvelulakia säädettiin esillä oli nykyistä korkeampi henkilöstömitoitus, 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohti. Päädyttiin suositukseen 0,5 hoitajasta.

Hoitajamitoituksen vähentämisellä on monenlaisia vaikutuksia. Työssä joutuvat helposti työskentelemään voimiensa äärirajoilla, varsinkin kun hoidettavat ovat entistä huonokuntoisempia. Hoitajatkin vanhenevat. Sairausloman pitäminen koetaaan vaikeaksi, kun monissa paikoissa säästetään eikä palkata sijaisia lyhyisiin poissaoloihin. Hoitolalalle opiskelevat saattavat välttää jo opiskeluvaiheessa hakeutumista vahustenhoitoon, koska yleinen mielikuva on kielteinen. Alalla toimivat harkitsevat herkästi alan vaihtoa, mikä se on aluekohtaisesti mahdollista. Työajan pidennys ja kuntasektorin lomarahojen leikkaus eivät nekään ole motivaatiotekijöitä.

Päättäjille asian ymmärtäminen näyttää olevan vaikeaa. Päivän työskentely voi avata joidenkin silmiä, jos päättäjät yleensäkin suostuvat menemään töihin hoitajien työpareiksi. Vielä tehokkaampaa olisi, että päättäjät olisivat vuorovauden potilaina sellaisilla osastoilla, joilla potilaiden päivittäisistä tarpeista ei pystytä kunnolla huolehtimaan. Mitähän tapahtuisi, jos kansanedustaja olisi tuntikausia vaipoissa ja joutuisi sietämään epämukavaa ja epäinhimillisttä olotilaa, kun hoitajia ei olisi auttamassa? Todellista tosielämää.

Hoitajamitoituksen vähentämisellä saavutettavat säästöt ovat mitättömiä verrattuna siihen, että tällä tavalla rapautetaan vahvasti vanhustenhoitoa ja osoitetaan arvostusta vanhuksille. Vaalien aikaan vanhukset nostetaan taas esille.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »