web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Työttömän ja työpaikan kohtaaminen

Maassa on kohtuullisen paljon työpaikkoja, joihin ei saada työntekijöitä. Keskiviikkona 5.12. A-studiossa puhuttiin yli 6 000 työttömästä kokista ja avoimista työpaikoista varsinkin Helsingistä. Pääkaupunkiseudulla yleensäkin on omat ongelmansa.

Keskustelussa heposti syyllistetään työttömiä siitä, etteivät he hakeudu avoimiin työpaikoihin. Tilanne on kuitenkin monimutkainen. Esimerkiksi kokkki voi ansaita 11 euroa tunnilta ja työaika voi olla osa-aikaista. Työ voi myös olla suhdanneluontoista. Pk-seudulla asunnon hankkiminen on vaikeaa ja vuokrataso kohtuuttoman korkea verrattuna palkkatasoon. Myös muut kustannukset ovat korkeat. Perheelliselle tilannetta vaikeuttaa vielä puolison työpaikka. Kahdella paikkakunnalla asuminen tuollaisilla palkoilla ei ole yleeensä mahdollista. Ravontola-ala on sekin taloudellisessa puristuksessa eikä ainakaan lyhyellä aikavälillä näytä mahdolliselta merkittäviin palkankorotuksiin.

Koulutuspolitiikka on vinoutunutta, jos vaikkapa kokkeja koulutetaan runsaasti paikkakunnilla, joilla ei ole työllistymisen edellytyksiä. Oppilaitokset luonnollisesti kouluttavat ihmisiä oman etunsa perusteella. Työpaikkamäärät ovat kuitenkin helpommin ennustettavissa kuin monella muulla alalla.

Asuntopolitiikka on pullonkaulana monen alan työvoiman saamisessa. Palvelualojen ansiotaso ei mahdollista monellekaan ihmiselle hakeutumista pk-seudulle. Tarvitaan kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Tilannetta ei helpota myöskään se, että yhä useammat oleskeluluvan saaneet jonottavat samoja vuokra-asuntoja ja että yhteiskunta maksaa vuokran ja mahdolliset asunnon korjauskulut.

Monimutkaiseen ongelmaan ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Työttömyyskorvauksen aktiivinen käyttäminen eri muodoissaan on tarpeen.


Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »