web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Jokaiselle jotakin

Poliitikot puhuvat kauniisti yhtisten asioiden hoidosta ja isänmaan asiasta. Totta on, että he hoitavat yhteisiä asioita, koska heille on siihen annettu valtuutus. Vaaleissa on voitu luvata ihan muuta, mitä vaalien jälkeen sitten tehdään. Eräs edelleen vaikuttavassa asemassa oleva poliitikko sanoi vuosia sitten eduskunnan kabinetissa, että älkää meihin poliitikkoihin luottako. Silloinkin oli suurisuuntaisia lupauksia vaaikentillä. Hänen puolueensa ei silloin ollut kyseessä.

Talousarvion kautta maan hallitus käyttää merkittävää päätösvaltaa, vaikkakin iso osa menoista on lakisääteisiä ja aikaisempiin päätösiin perustuvia.Nytkin Sipilän hallitus hoiti yhteisiä asioita politiikasta tutulla tavalla: kaikki hallituspuolueet saavat itselleen tärkeitä asioita. Niitä kelpaa esitellä vaalikentillä omina saavutuksina. Kukaan ei rohkene kertoa päätösten tulonjakovaikutuksia tarkemmin eli sitä, miten esimekiksi veronalennukset kohtelevat eri kansalaisryhmiä. Päällisin puolin tasa-arvoisilta näyttävät asiat ovat käytännössä muuta. Monet aiemmin päätetyt säästötkin kohtelevat ihmisiä eri tavoin, esimerkkinä vaikkapa lääkemenoihin kohdistettavat säästöt.

Taloustilanne jättää vähän liikkumavaraa, koska velkaa kasvatetaan edelleen kattamaan jopa kymmenesosa talousarvion menoista. Velaksi annetaan veronalennuksia. Velaksi tuetaan yritystoimintaa, vaikka vaaleista toiseen on luvattu pienentää yritystukia. On tapahtunut muuta.

Lähiaikojen kehitys ei näytä kovinkaan ruusuiselta. Työttömyysaste ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys on edelleen korkea.  EU-maiden talouskehitys ei lupaa nopeaa piristystä vientimarkkinoilla. Pankeilla on ongelmia erityisesti Italiassa. Turvapaikkavyöry kasvaa yli Välimeren. Turkin käyttäytyminen asiassa on arvoitus. EU näyttää ainakin ulkoa katsoaen toimivan edelleen reaktiivisesti. EU-maat ovat eripuraisia eikä taakkaa jaeta päätetyllä tavalla. Muutama mallimaa Suomi mukaan luettuna toimii kiltisti päätetyllä tavalla ja lisää nettomaksuosuuttaa EU:lle. Presidentti Niinistö peräänkuulutti oikein EU:n legitimiteettiä kansalaisten keskuudessa. Jos nyt olisi kansanäänestys asiasta, meilläkin voisi käydä Britannian tavoin.

Lähiajat osoittavat, miten maamme kehittyy. Toivottavasti toivo paremmasta tulevaisuudesta viriää ja ihmiset saavat työtä. Kotimarkkinatkin ovat edelleen tärkessää asemassa.  Isoksi ongelmaksi on muodostumassa oleskeluluvan saaneiden työllistyminen. Ilman erityistoimia se ei onnistu. Työnantajat tuskin suostuvat maksamaan tes:n mukaista palkkaa, jos eivät saa mielestään vastinetta kuluilleen. Pahimmillaan meillä on maassa yhä suurempi joukko tyytymättömiä nuorehkoja miehiä, jotka kokevat olevansa kaiken ulkopuolella ja ääriliikkeille otollista maaperää. Ransaka, Berlgia ja Ruotsi eivät ole meille mallimaita.
Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »