web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Monimutkaista päätöksentekoa

Yhteiskunnassa julkinen päätöksenteko on entistä monimutkaisempaa. Epävarmuus ja muutosten nopeus luovat kompleksisuutta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Päätösten seurauksia on vaikea arvioida ja ennustaa. Monet asiat ihmetyttävät meitä kansalaisia.

Nyt uutisissa kerrotaan, että elinkeinoministeri Olli Rehn olisi tukemassa Guggenheimin museohanketta. Valtion talousarviossa varattaisiin kymmeniä miljoonia euroja museon rakentamiseen lähivuosina. Päälle tulisivat mm lisenssimaksut säätiölle. Hanketta perustellaan matkaisun lisääntymisellä Helsinkiin ja maan muunkin osan saamilla hyödyillä. Samaan aikaa hallitus toteuttaa monenlaisia säästöjä, jotka vaikuttavat erityisesti heikoimmassa asemassa olevien arkielämään.

Moni sanoo, ettei asioita tule tarkastella vastakkaisina ilmiöinä. Kuitenkin kysymyksessä on valtion ja kaupunkien varojen käyttö. Kun johonkin lisätään, muualta leikataan, ellei oteta lisää velkaa tai koroteta veroja ja maksuja. Nytkin houkutteluuden argumentti joutuu outoon valoon. Peustellusti voi kysyä, mihin säätiö tarvitsee suomalaisten varoja, jos hanke on kerran suuri vetonauha. Silloinhan se kannattaisi itse itsensä. Berliini ei lyönyt leiville, vaikka siellä on valtavat turistivirrat ja monikymmenmiljoonainen oma västö. Toki museorakennus ei ollut vetonaula, mutta kukahan tulee rakennusta katsomaan.

Rakentamiskustannuksilla on helppo hämätä päättäjiä. Todellisuus näyttäytyy karusti, kun kulut ovat merkittävästi suuremmat. Rakentamisen alettua hanketta ei keskeytetä. Veronmaksajat maksavat. Tästä on esimerkkejä riittämiin. Länsimetro on surullinen ja ajankohtainen suurisuuntainen hanke paisuvine kuluineen.

On mielenkiintoista nähdä, miten asia eteneee. Olli Rehn tuskin harjoitti yksinajattelua. Häellä lienee ainakin jonkinlaista kaikupohjaa ainakin omassa puolueessaan, todennäköisesti myös kokoomuksessa. Perussuomalaisille asia lienee kannatuksen valossa vaaikea pala purtavaksi.

Kansalaisena toivon, että päättäjät keskityisivät huolehtimaan yhteiskunnan perustehtävistä. Tällaiset hankkeet joutavat jäädä odottamaan aikoja parempia.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »